Nanoforskare fick sparken

2002-10-01 23:00  

I minst 16 fall har nanofysikern Hendrik Schön vid Bell Labs i USA fuskat med sina forskningsresultat. I förra veckan kom slutrapporten från den kommitté som under sommaren granskat hans arbete.

Hendrik Schön har varit en av nanoteknikens stora kometer de senaste åren, och många började vänta på hans namn i nobelprissammanhang. Nu har han istället fått sparken. Beskedet kom direkt efter kommitténs rapport.

Misstankarna mot Hendrik Schöns forskning började växa när det visade sig att diagram som handlade om vitt skilda saker såg identiska ut. Granskningskommittén slår nu fast att Hendrik Schön fuskat i minst 16 av 24 fall. Han har fabricerat egna kurvor och förstört underlag.

Kommittén anser att de 20 kolleger som publicerat de granskade rapporterna tillsammans med Hendrik Schön inte bär något ansvar för det som hänt. Men samtidigt konstaterar den att det inte finns tydliga regler för medförfattarnas ansvar.

Sus Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt