Mobilen bryter ner hjärnans skydd

2001-05-22 07:36  
Råttor som "pratar" i mobiltelefon får läckage in i hjärnan. Forskare i Lund har funnit albumin i deras hjärnceller, sedan de vistats i radiovågor från vanliga mobiltelefoner. Albumin är ett protein, som normalt inte ska kunna passera hjärnans skydd mot främmande ämnen, den så kallade blod-hjärnbarriären.
 
- Det skrämmande är att vi ser effekter vid en elektromagnetisk strålning som ligger på en tusendel av gränsvärdet, säger Bertil Persson, professor i medicinsk radiofysik.
 
- Och de största effekterna finner vi just vid de låga nivåerna.
 
Mobiltelefoners maximala sändningseffekt ligger strax under gränsvärdet på 2 watt per kilo kroppsvikt.
 
Några skador på råttornas hjärnor har han och hans kollegor inte sett ännu. Men bara att albumin finns där är oroande. Hans kollega, Arne Brun, professor i neuropatologi, menar att albumin kan bana väg för Alzheimers, Parkinssons och andra liknande hjärnsjukdomar. Albumin är ett så kallat bärarprotein och transporterar bland annat fettsyror i blodplasma.
 
Arne Brun misstänker att det kan dra med sig andra, skadliga ämnen in i hjärnan. Eftersom hjärnan saknar möjlighet att göra sig av med främmande ämnen ackumuleras albumin och de eventuella medföljande ämnena i cellerna. När cellen dör sprids ämnena i hjärnan.
 
- Hjärnan har i och för sig en stor kapacitet att reparera sig själv. Går en cell förlorad finns en annan som kan ta dess plats, säger Bertil Persson.
 
- Men för äldre personer, vilkas hjärnor har en lägre reservkapacitet, blir det svårare. Vad det kan betyda för åldrandet kan man naturligtvis spekulera om, säger Arne Brun.
 
De här resultaten är en biprodukt av den forskning om hjärntumörer som bedrivits sedan tio år tillbaka av forskarlaget. De utnyttjar elektromagnetisk strålning just för att öppna blod-hjärnbarriären för att kunna föra in läkemedel i hjärnan.
 
Råttorna vistas i små burar där den elektromagnetiska strålningen kommer från riktiga mobiltelefoner.
 
- Vi har exakt samma frekvens som mobiltelefonerna i gsm-nätet, säger Arne Brun.
 
Hur radiovågorna kan bryta upp blod-hjärnbarriären är fortfarande oklart. Det finns två alternativ, säger Brun och Persson:
 
Antingen åstadkommer strålningen ett ökat upptag av pinocytos. Det är små transportblåsor i cellen som kan föra över substanser bland annat genom cellmembranen. Eller så öppnar strålningen de mycket täta bindningarna mellan barriärens celler.
 
- Vi kan ju inte svära på att hjärnan skadas av mobiltelefonernas strålning. Vi hoppas att vi har fel. För det är ju ett gigantiskt experiment vi utsätts för annars, säger Arne Brun.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer