Hållbar industri
Svetsat trä ger superstark fog
Dyrt, klibbigt och ofta miljöfarligt lim är den vanliga metoden för att foga samman träbitar i möbler. Nu har en svensk forskare kommit på en teknik där trästycken av furu svetsas ihop under stark värme.
<p>Tekniken klarar fukt och de svetsade fogarna är dubbelt så hållbara som om de vore limmade, enligt Mojgan Vaziri vid Luleå tekniska universitet, LTU, i Skellefteå, som har doktorerat på träsvetsning.</p> <p>- Det ger helt nya möjligheter för träindustrin, som kan tillverka möbler, golv och tak utan att behöva använda miljöfarligt lim, säger Mojgan Vaziri.</p> <p>Träsvetsningen sker på två sätt: </p> <p>
- Vid friktionssvetsning gnider man träbitarna snabbt mot varandra med ett visst tryck, ungefär som när man gör upp eld. Furubitarna blir varma av friktionen (cirka 450 grader), mjukas upp och smälter samman.
- Rotationssvetsning påminner om gamla tiders sätt att foga samman allmogemöbler. Då använde man fyrkantiga pluggar, som tvingades genom runda hål.
- Nu sätter forskarna en 10 millimeters träplugg i stället för en borr i en pelarborrmaskin och driver den genom ett 8 millimeters hål på en planka.
Bäst resultat har Mojgan Vaziri fått när hon arbetat med furu, eftersom träslaget innehåller mycket kåda. Det fungerar som ett slags naturens lim, när det hettas upp genom friktion eller rotation.</p> <p>- Tekniken fungerar inte lika bra med bok, säger Owe Lindgren, professor i träteknik vid LTU.</p> <p>Tidigare har fogarna i svetsat trä visat sig vara känsliga för vatten. Men tester vid LTU har visat att Mojgan Vaziris fogar hittills stått pall för två år under vattenytan.</p> <p>För att hitta rätt temperatur, hastighet och tid för svetsningen har Vaziri undersökt provfogarna med datortomografi och MRI, Magnetic Resonance Imaging.</p>