Industri

Stort sug efter solceller från Norrbotten

Publicerad
Världen ropar efter solcells-paneler. Därför har Sveriges hittills enda fabrik för solpaneler, belägen i Norrbotten, fått sällskap av två till. Efterfrågan på solcellspaneler i främst Tyskland är betydligt större än tillgången.
 
Efterfrågan på solcellsspaneler
har de senaste åren ökat med cirka 30 procent per år. Statistiken är osäker men utbyggnaden lär årligen uppgå till cirka 300 megawatt el. Det kräver tre miljoner solpaneler med 100 watts eleffekt.
 
För nästan tio år sedan startade Gällivare Photovoltic, GPV tillverkning av solcellspaneler. En ganska djärv och helt unik satsning med en årsproduktion motsvarande 1,5 megawatt. De nya fabrikerna beräknas nästa år få en produktion på vardera mellan fyra och sex megawatt! Totalt blir den svenska produktionen av solcellspaneler cirka 12 megawatt per år eller fyra procent av världsmarknaden.
 
Kombinationen solpaneler och Norrbotten tedde sig minst sagt märklig då GPV startade sin tillverkning. Att ytterligare två fabriker för tillverkning av solpaneler skulle byggas i Norrbotten ett decennium senare verkade osannolikt. Men det är vad som har hänt. Och i båda fallen är det före detta anställda på pionjärföretaget GPV som leder företagen.
 
Artic Solar heter ett av de nya företagen, även det i Gällivare. Två av delägarna, Hans Strandgård och vdn Vesa Hirvonen som båda är från Gällivare har tidigare arbetat för GPV. De äger 20 procent av det nya företaget. Resterande 80 procent ägs av finska Naps System Oy och tyska Alfa Solar MB med hälften var.
 
- Allt det vi tillverkar är i princip redan sålt via våra finska och tyska delägare. Problemet är inte att sälja utan att hinna tillverka, säger Hans Strandgård.
 
De utländska delägarna svarar också för att skriva långsiktiga kontrakt på de kiselceller som är råvaran för tillverkningen av solcellspaneler. Kiselcellerna kommer främst från Tyskland och Frankrike.
 
Än är inte tillverkningen igång för fullt. Den hittills 17 man starka personalen håller på att utbildas samtidigt som viss produktion sker.
 
- Vi räknar med att vara i full produktion om ett par månader med ett skift. I slutet av året ska vi förhoppningsvis vara igång med ett skift till, säger Hans Strandgård.
 
Han räknar med att varje skift per år ska kunna producera solcellspaneler motsvarande tre megawatts elkapacitet. Det innebär cirka 100 000 solcellspaneler per år.
 
Störst efterfrågan på solcellspaneler är det nu i Tyskland som satsar på en stor utbyggnad med hjälp av förmånliga statliga bidrag. I fjol köpte tyskarna 70 megawatt solcellspaneler.
 
- Vi tre tillverkare här uppe norr om polcirkeln är därmed inte några stora konkurrenter gentemot varandra. Marknaden är så stor att vi skulle kunna ha fyra till fem fabriker till här, säger Hans Strandgård.
 
I Porjus har det tredje företaget som tillverkar solcellspaneler just kommit igång. En av delägarna i företaget Sun Peak är Peter Johnsson, tidigare vd för GPV och den som startade tillverkning av solceller i Norrbotten. Liksom Artic Solar i Gällivare befinner sig Sun Peak i ett startskede.
 
- Till årsskiftet räknar vi med att vara uppe i 60 till 80 procent av vår kapacitet. Nästa år ska vi ha tvåskift och ska då kunna producera mellan fyra och sex megawatt, säger Peter Johnson.
 
Full produktion innebär cirka 100 000 solcellspaneler per år. Företaget har nu 16 anställda.
 
De två nya solpanelsföretagen har investerat cirka tio miljoner kronor var i maskinutrustning. De har fått investeringbidrag med 30 procent och får även transportbidrag inom Sverige. På båda företagen hävdar man att transportkostnaderna är en liten del i förhållande till produktionsvärdet.
 
Porjusföretaget Sun Peak har en delägare med gedigen energibakgrund och ekonomiska muskler - statliga Vattenfall äger 20 procent. Det är ett tungt vägande skäl för att etablera verksamheten i just Porjus.
 
- Principiellt undviker vi att gå in som delägare i företag. Men i det här fallet låg det inom ett verksamhetsområde där vi själva forskar och som kan hjälpa till med sysselsättningen i området, säger Bo Nilsson, Vattenfalls representant i Sun Peaks styrelse.
 
Han har till uppgift att hjälpa till med ny sysselsättning i inre Norrland där Vattenfall själva har dragit ned på personalen.
 
Produktionen i de två nya fabrikerna kommer var och en att ha fyra till fem gånger större produktion än pionjärföretaget GPV.
 
- Vi har betydligt effektivare maskinutrustning än GPV. De har i stort sett samma produktionslinje som när den köptes in 1992, säger Peter Johnson som bildade GPV för tio år sedan och var dess vd till hösten 2000.
 
GPV är nu uppköpt av ett tyskt bolag, Solar World. Tidigare sålde GPV solcellspaneler över hela världen, men nu går all produktion till den nya ägaren. Peter Johnson kom inte överens med de tyska ägarna om företagets fortsatta inriktning och beslöt att starta om på annat håll vilket blev Porjus. Huvudmarknaden för Sun Peak är just nu Tyskland och de har ett avtal med en stor kund om leveranser av åtta megawatt solpaneler de kommande tre åren.
 
- Vi konkurrerar vare sig med GPV eller Artic Solar. Tvärtom undersöker vi och Artic Solar om vi kan samarbeta, säger Peter Johnson.