Industri

Sprinkler lösning för höga trähus

Publicerad
Ett 20-tal organisationer och företag har dragit igång en kampanj för sprinklersystem i boendet. Dels för att öka skyddet men också för att öka möjligheterna att bygga trähus i flera våningar.
 
- Vi kallar det för boendesprinkler för att inkludera allt boende, inte bara vanliga bostäder. Med boende-sprinkler kan antalet döda i bränder minska. Sprinklersystem medför också ökad flexibilitet då det gäller uformning av byggnader och val av byggnadsmaterial, säger Birgit Östman på branschforskningsorganet Trätek som leder projektet.
 
I USA är sprinker vanliga i bostäder men i Sverige finns det inga generella krav på sprinklersystem i byggnader över huvud taget. Sprinklersystem har hittills varit relativt sällsynta. Den ombyggda PUB-gallerian i Stockholm med sitt öppna trapphus är ett undantag. I Finland är systemen vanligare.
 
Idag får inte trähus över två våningar byggas med fasader av trä. Fasaderna måste förses med andra mindre brandkänsliga material. Sprinklersystem skulle därför göra det möjligt att bygga mer renodlade trähus i flera våningar.
 
Ett par sådan projekt är på gång. Dels vid den så kallade vetenskapsstaden vid KTH i Stockholm som byggs i år och dels ett trähusprojekt till bomässan i Malmö nästa år som Skanska Bostäder ska bygga.
 
Ett rum kan vara övertänt redan efter fyra-fem minuter. Ett sprinklersystem, som släcker branden, löser ut efter ett par minuter.
 
- Men sprinkler är ett komplement som inte ska ersätta brandvarnare. Båda behövs, påpekar Bo Andersson på Räddningsverket som deltar i projektet.
 
Ett sprinklersystem i en bostad ansluts till de ordinarie vattenledningarna. Det bedöms kosta 100-200 kronor per kvadratmeter boyta. Det ska jämföras med den totala byggkostnaden som ligger i storleksordningen cirka 12 000 kronor per kvadratmeter.
 
Försäkringsbranschen har än så länge visat klent intresse för sprinklersystem i bostäder. Det sprinklerprojekt, som nu har startat, ska pågå i två år och bland annat resultera i en handbok med råd och riktlinjer