Hållbar industri
Nya skärmaskiner ökar farten
Vattenstrålar vassa som knivar är på frammarsch inom indust-rin. Vattenskärmaskiner tar sig igenom stål och granit, men kan också användas för att skära papper och gummi.
En svetshandbok från början av 2000-talet beskriver vattenskärning som en långsam metod, bäst lämpad för mjukare material. Mycket har hänt sedan det skrevs.
Nu går utvecklingen i branschen mot allt högre vattentryck, större precision och skärning i fler vinklar och plan med femaxlade maskiner (3d-skärning).
Vatten blandat med lite sand kan i dag skära itu 30 cm tjockt stål lika väl som glas, sten, plast eller vilket material som helst.
- Vattenskärning är den bästa skärmetod som finns, förutom sax, säger Joakim Hedegård på forskningsinstitutet Swerea Kimab.
Fler och fler företag verkar resonera som Joakim Hedegård. På Tekniska mässan nyligen talade branschen om 10-15 procent fler användare om året.
Enligt C-G Nilsson, som har tagit fram statistik för branschorganisationen Scandinavian Water Jet Association, finns det i dag nästan 200 maskiner i Sverige.
- Och antalet ökar hela tiden, tillägger han.
Tidigare låg maxtrycket på skärmaskinernas vattenpumpar runt 4 000 bar, men nu dyker det upp pumpar som klarar över 6 000 bar. Nyligen lanserade svenska KMT sin ultrahögtryckspump Streamline Pro på den stora industrimässan IMTS i Chicago.
Konkurrenten Flow från USA - en av de största tillverkarna av utrustning för vattenskärning - har en högtrycksmodell som kallas Hyperjet.
Finessen med högre tryck är att vattenskärmaskinerna kan skära snabbare. Att få ut fler skurna meter per minut är något som branschen jobbar med febrilt just nu.
- Tillverkarna vill komma i kapp de snabbare laserskärningsmaskinerna, säger Joakim Hedegård.
Precisionen är också under snabb utveckling. Det var inte länge sedan 0,8 millimeter breda snitt ansågs vara normalt inom vattenskärning. Nu siktar tillverkarna på snittbredder runt 0,2 millimeter.
Nästa steg är mikroskärning på runt 0,05 millimeter.Att kunna skära svängda ytor, turbinskovlar och koniska hål (3d-skärning) är något annat som utvecklarna jobbar på.
Ett problem för vattenskärningsmaskinerna är att det höga trycket på vatten och sand sliter hårt på utrustningen.
Hittills har utvecklingen gått mot att pumpar, munstycken och andra komponenter håller allt längre. Förr höll till exempel munstyckena ett par timmar, numera klarar de mellan 100 och 200 timmar.
- Men om trycket i systemen nu ökar ytterligare blir det hårt slitage på grejerna, säger Kristian Antin hos den svenska tillverkaren Kimtech.
Viktiga årtal inom vattenskärningen:
1969
En anställd inom massaindustrin i USA inser att energikoncentrationen i sprickor i ångledningar borde kunna användas på ett konstruktivt sätt. Den första idén var att försöka såga träplankor med vatten.
1972
Den första kommersiella tillämpningen dyker upp på den amerikanska marknaden. Det handlar om att skära papp. I England har man samtidigt börja skära skosulor med vatten.
1974
Gullfiber i Billesholm börjar använda vattenskärningsteknik för att tillverka isolering (fiberplattor). Ungefär samtidigt får det lilla svenska företaget Best-Matic i Ronneby, som tillverkar olika specialmaskiner, en förfrågan från spel- och pusseltillverkaren Kärnan om att ta fram en helt automatiserad pusselsågningsmaskin.
1983
Abrasiv vattenskärningsteknik tas i drift. I sin första kommersiella tilllämpning användes tekniken för att skära glas till fordonsindust-rin.