Hållbar industri

Lego blev 6 tons golvslip

För att konstruera lyftanordningen till slipmodulen krävdes leksaker:
- Med legoteknik kunde vi snabbt bygga och pröva olika lösningar. Foto: Stefan Jerrevång
Den största av HTC:s slipmaskiner är nästan helt konstruerad i 3d-cad. Foto: Stefan Jerrevång
Betongslipen förvandlar ett golv från skrovligt och trist till högblankt och tjusigt. Foto: Stefan Jerrevång

Håkan Thysell började inte med två tomma händer. Han hade en hink i ena handen och en fönsterskrapa i den andra. I dag har han 170 anställda som tillverkar golvslipar. Sonen Karl leder med tekniklego och 3d-cad.

Publicerad

Golven är spegelblanka hos HTC, både i kontorsdelen och i verkstaden. Och skam vore det väl annars. Företaget lever ju på att göra maskiner som slipar golv och städsystem som håller dem rena.

I verkstaden tronar ett färdigt exemplar av företagets största maskin. En jätte på sex ton som en bra dag diamantslipar 500 kvadratmeter betonggolv till absolut högglans.

- Den här är helt virtuellt konstruerad, en av de fysiska prototyperna gjorde vi av legobitar, säger Karl Thysell, chef för utvecklingsavdelningen.

Karl var tio år när hans pappa tillsammans med sin fru Gunn startade entreprenadfirman HTC (Håkan Thysell Company) i Söderköping. Fem år senare började Håkan Thysell tillverka egna slipmaskiner. Han saknade vettiga maskiner för att renovera sina kunders stengolv.

Då var de sex som jobbade, en av dem var sonen Karl Thysell.

- Jag började här direkt efter grundskolan. Först försökte jag lära mig att göra tvådimensionella ritningar av min farbror, men det gick inget vidare, säger han.

Urban Thysell, Håkans bror, var då företagets ingenjör.

I dag är ett tiotal av de 110 som arbetar i Söderköping ingenjörer.

- När cad-programmen utvecklades så att det blev möjligt att rita tredimensionellt, gick det bättre för mig, säger Karl Thysell. Det nya program som HTC började använda år 2000 har gjort konstruerandet ännu lättare, tycker han.

- Genom att det är så visuellt sparar vi in tid och pengar på att slippa göra så många fysiska prototyper. Ibland räcker det med de virtuella prototyperna, säger Karl Thysell.

Oftast görs det dock en eller två fysiska prototyper innan den nya produkten börjar tillverkas.

Den största av HTCs slipmaskiner är nästan helt och hållet konstruerad med hjälp av cad. Men för att visa hur det skulle gå till att lyfta slipmodulen i två steg krävdes leksaker.

- När vi kört fast åkte jag och köpte tekniklego för 6 000 kronor. Med det kunde vi snabbt skissa och pröva olika lösningar, säger Karl Thysell.

Han har många idéer, en egenskap som verkar gå i släkten. Det var pappa Håkan Thysell som först prövade att slipa betong med de maskiner som han gjort för att renovera sliten marmor. Slipad betong har blivit en statussymbol, även om de flesta slipade betonggolven i dag finns i industrier, lager, varuhus och livsmedelsaffärer.

- Ett slipat golv släpper igenom fukt. Därför spricker det inte som behandlade golv gör. Och golven är lätta att hålla rena, säger Karl Thysell.

För att ett betonggolv ska bli riktigt bra efter slipning, krävs att betongen är bra från början. Den ska vara ordentligt vibrerad och det får inte finnas skräp i den.

I dag krävs sju slipningar för att gå från den raspiga betongytan till en slät och blank. Diamanter står för själva slipningen. De sitter fast i verktyg på slipmaskinens tre eller fyra rondeller. Diamanterna blir mindre och mindre i de sju stegen. Själva verktygen byts manuellt och sitter fast med hjälp av centrifugalkraften.

- Den här konstruktionen fick vi hjälp med av vårt nya cad-program. Det räknade snabbt ut exakt hur verktygen skulle bockas, säger Karl Thysell.

HTC Sweden

Huvudägare: Håkan och Gunn Thysell 57 procent, 3i 34 procent.
Ort: Söderköping plus USA, Tyskland, England och Frankrike.
Grundat: 1987.
Omsättning: 308 miljoner kronor 2007.
Vinst: 29 miljoner kronor.
Exportandel: 85 procent.
Antal anställda: 170, varav 110 i Sverige.
Produkter: Slipmaskiner, städsystem.
Första cad-ritade maskin: 1992.