De silverblänkande skorstenarna på Skutskärs bruk står i snygg kontrast mot den klarblå himlen. Vit, fluffig rök svävar upp mot atmosfären. Det är lugnt och stilla och den lätta brisen för med sig en doft av varm asfalt.
Ändå har Skutskär utanför Gävle fått dåligt betyg på sin rening. Jämförelseprocessen som pågår mellan Stora Ensos svenska och finska fabriker är inte alltid smickrande. Produktiviteten i Sverige ligger efter. I den så kallade "benchmarking" som görs hos massadivisionen ingår två fabriker i Sverige, två i Finland och en i Portugal.
Alla kommer de på ett eller annat sätt påverkas av jämförelserna. Det handlar om överlevnad. Om några år kommer det att visa sig vem som blir vinnare och vem som blir förlorare.
I en kontorsutbyggnad på Skutskärs mekaniska verkstad kommer fabrikschef Per Malmström just från ett möte. Idag är det på hemmaplan, men det varierar. Under de senaste månaderna har han rest ungefär en gång i veckan. Han har svårt att dölja en viss fundersamhet när han berättar om jämförelseprojektet.
- Det är klart att om företaget tillverkar 5 miljoner ton sulfatmassa om året i femton fabriker så finns det en hel del vi kan lära av varandra, säger Per Malmström. Men risken med mätningarna är att man blandar ihop äpplen och päron.
En stötesten för de svenska fabrikerna är reningsanläggningarna. Sverige har satsat på intern rening där processvattnet renas och återvinns i fabriken. I Finland har man investerat i anläggningar för extern rening.
- Skillnaderna i utsläpp är små, ändå får vi mängder av minuspoäng för att vi inte har extern rening, säger Per Malmström.
Inne i Gävle svarar chefen för benchmarking-gruppen i telefon. Karl-Erik Ström är ansvarig för den del av arbetet som rör kostnader. Ved, kemikalier, energi, löner, material och främmande tjänster. Allt har en kostnad per ton producerad massa.
För jämförelserna ur miljösynpunkt har finska Enso utarbetat ett poängsystem. EU-rekommendationen Best Available Technique, BAT, ger pluspoäng för extern rening och inga poäng för intern rening.
- Det som är intressant är utsläppen av miljöstörande substanser och inte tekniken i sig, säger Karl-Erik Ström.
- Utredningar har visat att utsläppen minskar när man använder extern rening. Därför tänker vi också investera i en sådan anläggning i Skutskär nästa år.
Jämförelser av energiförbrukning är en annan punkt som Per Malmström ifrågasätter. I Sverige finns gott om el. Därför har man inte satsat på någon kondensturbin för effektivare elutvinning. I finska fabriken EnoCell däremot omvandlas all värme nogsamt till el med hjälp av kondensturbinen. Något som ger bättre poäng i "benchmarkingen".
- När det gäller elen är det en ren kostnadsfråga, säger Karl-Erik Ström. De kan gärna få stå där och glänsa med sin turbin. Ska vi investera i en ny turbin blir det inte lönsamt.
- Det är jättesvårt att göra en rättvis bedömning, säger Per Malmström. Man får strida om allting nu.
Sammanslagningen med Enso har ruskat om gamla Stora rejält. På gott och ont verkar de flesta tycka. Mest omvälvande är de kulturella skillnaderna.
- Vi har märkt en väldigt stor skillnad i ledarskapet, säger Per Malmström. I Finland styrs man av Perkkälä. Det bottnar väl i det finska vinterkriget?
Tills nyligen pågick ett genomgripande investeringsprojekt - S2000 - på Skutskär. Efter samgåendet med Enso har det lagts på is. Cirka 70 procent av projekten är genomförda. Men den planerade nya produktionslinjen för oblekt massa blir uppskjuten på obestämd framtid.
- Det skulle kosta 100-tals miljoner att rusta upp fabriken till EnoCells standard, säger Anders Knuts, projektledare för S2000.
- Kanske kommer det att leda till att vi på sikt får minska antalet produktionslinjer.
För att möta de hårdare kraven har Skutskär satt igång en genomgripande förändring av arbetsrutinerna. Med devisen "ständiga förbättringar" ska man nu höja produktiviteten 3 procent per år. Nyckeln till detta går genom personalen. Operatörerna själva får större ansvar för tekniska förbättringar. Fler beslut fattas i arbetsgrupper och färre av mellancheferna. Idéer samlas systematiskt i en databas.
Tillsammans med operatör Micke Holmgren promenerar vi under kokeriet förbi barkstacken och in i renseriet. Han är en av dem som fått större ansvar i projektet. Redan efter två månader har en av hans idéer resulterat i ökat flisutnyttjande. Genom att justera avståndet i en styrrulle sorteras nu flisen bättre, med mindre spill.
- Jag känner mig rätt nöjd. Man kan redan se att stacken har blivit mindre.
Metoden att engagera personalen bäddar också för framtiden. Produktionen per anställd måste öka. Bara de bästa kommer att bli kvar. Skutskär inledde året med att offentliggöra beslut om förtidspensioneringar.
- Det vi ser just nu är att kraven blir större samtidigt som investeringsmedlen blir mindre, säger Per Malmström.
- Och visst är det så att produktivitetshöjningar på sikt innebär att färre människor behövs.