Industri

Bara resultatet räknas i nytt optimeringsprogram

Publicerad
Att optimera behöver inte innebära att man en gång för alla bestämmer vilka inställningar som är de bästa. Företaget Multisimplex lanserar nu en annan lösning, där den enda fasta punkten är det resultat tillverkaren vill uppnå.

- Vi ser inte det här som en konkurrent till andra modeller, tvärtom kan de samarbeta, säger Tomas Öberg, vd för Multisimplex.

Simplexen söker ständigt efter ett nytt, optimalt läge. Ändras till exempel sammansättningen av bränslet börjar den jobba för att hitta de rätta inställningarna för att kompensera förändringen. Nackdelen är att det tar tid för simplexen att hitta fram. Å andra sidan har optimeringen inget bäst-före-datum, så länge tillverkaren vill ha samma resultat.

Den grundläggande förutsättningen för att systemet ska fungera är att mätresultaten för målet, produkten, är riktiga. Annars går datorn vilse, och vet inte åt vilket håll den ska jobba. Däremot accepterar den ganska stora fel på mätvärdena tidigare i processen. Med hjälp av simplexmetoden kan dessutom hela processen automatiseras, eftersom datorn levererar styrsignaler utifrån sina beräkningar.

Uppsala Energi använder Multisimplex metod på två av sina avfallsförbränningsblock. Resultatet har blivit sänkta utsläpp av kväveoxid med cirka 30 procent från det största blocket. Det andra blocket är ännu inte utvärderat. Uppsala Energi var först i Sverige, och troligen först i hela världen, med att installera systemet. I dag är driftschefen Hans Sollenberg glad att han vågade ta steget utan att ha referenser att ringa.

- Jag är nöjd. Det handlar om en automatik, som styr vår ureainsprutning för största möjliga noxreduktion. Automatiken klarar det bättre än om man hade styrt manuellt, processen är så komplex att det är svårt att se sambanden, säger han.