ANNONS FRÅN SCHERDIN MEDIA

VPN-tjänster

3 bästa VPN-tjänster i Sverige

VPN-tjänster används främst för att skydda integritet och säkerhet när man surfar på nätet. Denna guide ger en omfattande översikt över marknadens tre bästa VPN-tjänster i Sverige, alla bra för olika ändamål. Vi har jämfört över 15 olika tjänsters säkerhet, pris, och hastighet för att plocka fram vår topplista.

Bästa VPN-tjänster

  • Bäst i test: NordVPN
  • Bästa billiga VPN: Surfshark
  • Bäst för många enheter: PureVPN

Bäst i test: NordVPN

TILL NORDVPN →

NordVPN är den bästa VPN-tjänsten på marknaden just nu med en kombination av hastighet, säkerhet och framför allt prisvärdhet. Tjänsten har fått mycket höga betyg på nätet, bland annat 9,7/10 på Security.org och 4,9/5 på Cybernews.

Hastighet

NordVPN har en av marknadens snabbaste hastigheter, särskilt med sitt egenutvecklade NordLynx-protokoll. Det är visserligen baserat på WireGuard, men det ger hög prestanda vilket gör VPN:en till ett bra val för streaming, gaming och torrenting.

I TechRadars test lyckades NordLynx-protokollet konsekvent leverera nedladdningshastigheter på över 950 Mbps på servrar i USA. Många alternativa tjänster har ordentliga hastighetsförluster när man ansluter till servrar långt bort.

Viss inkonsistens finns när det kommer till hastigheterna dock. På morgontester observerades hastighetsminskning på mellan 200 och 500 Mbps i samma test.

När man använder OpenVPN-protokollet var hastigheterna betydligt lägre, med resultat runt 173 Mbps. Det är dock inte särskilt ovanligt för just OVPN – det presterar ofta rätt dåligt oavsett VPN-tjänst.

Hastigheten för att ansluta till själva tjänsten är väldigt snabbt med nästan direkta anslutningar både via mobil och dator. Chrome-extensionen är något långsammare med en anslutningshastighet på cirka 4 sekunder.

Säkerhet

NordVPN har en rad säkerhetsprotokoll på plats för att skydda användares integritet och data. Bland annat finns AES-256 kryptering för OpenVPN-protokollet och ChaCha20 för NordLynx. Krypteringsmetoderna är bland de säkraste i världen, till och med amerikanska myndigheter och banker använder de för att skydda sin information.

NordVPN har två VPN-protokoll: OpenVPN och deras egenutvecklade NordLynx som vi berätta om tidigare. Då kan man som användare välja maximal säkerhet eller snabbare prestanda beroende på behov.

En av de viktigaste säkerhetsaspekterna för Nord är deras loggpolicy. De har en strikt no-logging-policy, vilket innebär att ingen av användarnas aktivitet sparas. De har själva deltagit i flera oberoende granskningar, den senaste utförd av Deloitte i Januari 2024, för att bevisa att de inte loggar data.

De har även säkerhetsfunktioner inbyggda såsom Threat Protection Pro. Denna blockerar 70 till 100% av annonser och skadlig programvara. Det är det som gör Nord så pass bra för konsumenten.

De har sitt huvudkontor i Panama känt för sin integritetsskyddande lagstiftning som står utanför Five Eyes och Fourteen Eyes underrättelseallianserna. Det gör att NordVPN inte är juridiskt skydliga att logga eller dela användardata med några myndigheter eller regeringar.

Pris

NordVPN har flera prisplaner beroende på vad användaren har för budget och behov. Priserna varierar beroende på abonnemangslängd och vilken plan som väljs. Såklart är årsplanerna betydligt billigare i längden än att förnya på månadsbasis.

Priser börjar från 3,39$/mån för 2-årsplaner, 4,99$/mån för 1-årsplaner och 12,99$/mån vid månadsförnyelse. Om man vill kan man även köra Plus-planen som inkluderar anti-malware, surfskydd, dataläckageskanner, och lösenordshanterare. Den är lite dyrare men kan vara värd det om man vill skippa att betala för antivirus.

Bästa billiga: Surfshark

TILL SURFSHARK →

Den bästa billiga VPN-tjänsten för svenska användare är Surfshark. Priser börjar på 2,49$ per månad och de har dessutom en 30-dagars pengarna-tillbaka garanti.

Hastighet

Surfshark har snabba surfhastigheter och anslutningar vilket är varför tjänsten ofta rekommenderas för streaming, gaming och andra bandbreddskrävande uppgifter. I de senaste hastighetstesterna av Security.org har Surfshark konsekvent visat upp riktigt vassa hastigheter.

Med WireGuard-protokollet har Surfshark uppnått hastigheter på över 950 Mbps när man använder servrar som ligger nära geografiskt. Det placerar Surfshark i toppskiktet bland VPN-tjänster när det komemr till hastigheter. Dessutom är de enligt Techradars hastighetstester konsekventa över olika tider på dygnet.

Med det äldre OpenVPN-protokollet presterar Surfshark bättre än konkurrenterna. Tester visar på nedladdningshastigheter upp till 460 Mbps vilket är betydligt snabbare än alternativa tjänster.

En del användare har dock rapporterar varierande hastigheter beroende på serverplats. Det är dock inget ovanligt med VPN-tjänster överlag och något som är svårt att motverka när man ska ha så stor serverspridning.

Säkerhet

Surfshark har flera säkerhetsfunktioner utöver bara en kryptering för trafiken. Såklart har de 256-bitars AES-kryptering, vilket idag är industristandard, men de har även ChaCha20-kryptering. Idag anses den tekniken som i princip oknäckbar.

De har flera VPN-protocols, inklusive WireGuard, OpenVPN och IKEv2. Precis all den valmöjlighet man vill ha som användare.

I övrigt har de en egenutvecklade teknik som kallas ”MultiHop”, ett annat ord för dubbel VPN. Den skickar trafiken genom två olika servrar vilket ger ett extra lager säkerhet och motverkar läckor eller trackers till fullo.

Såklart hittas även en kill-switch som automatiskt dödar trafiken om något händer med VPN-uppkopplingen. De har även ”Camouflage Mode” som döljer det faktum att man använder en VPN från internetleverantören. Inget som är relevant för svenska användare visserligen, men något som kan vara bra i länder där VPN:er inte får användas fritt.

Något som är alarmerande är att företaget är baserat i Nederländerna. Det gör de en del av Nine Eyes-alliansen.

Pris

Surfsharks stora selling point är att den är så billig. Priser börjar från 2,19$ per månad, vilket landar de i det billiga prissegmentet. Utöver det har de en 30-dagars pengarna-tillbaka-policy. Då kan man testa utan att känna att man behöver fortsätta om man inte är nöjd.

Bäst för många enheter: PureVPN

TILL PUREVPN →

PureVPN tillåter upp till 10 enheter på samma abonnemang vilket gör det till ett bra alternativ för arbetsplatser eller stora hushåll. De har lite lägre hastigheter men även ett lägre pris.

Hastighet

PureVPN har acceptabla hastigheter, men resultaten i speed tests varierar beroende på server och protkoll. De har WireGuard, OpenVPN och IKEv2 som alternativ, där WireGuard såklart utmärker sig som snabbast. I CyberNews test uppnådde WireGuard-protkollet följande hastigheter:

· Australien: 96% nedladdning, 48% uppladdning

· Storbritannien: 83% nedladdning, 93% uppladdning

· USA (New York): 93% nedladdning, 94% uppladdning

· Singapore: 86% nedladdning, 60% uppladdning

· Frankrike: 95% nedladdning, 91% uppladdning

Helt okej, men inget i klass med NordVPN eller andra marknadsledare. I ett annat test av Cloudwards uppnådde PureVPN endast 66,8% nedladdningshastighet i Sydafrikanska servrar. Inkonsekventa resultat minst sagt och vissa servrar är verkligen under all kritik.

Latensen kan påverka prestanda vid cloud gaming, streaming och videosamtal. Däremot verkar PureVPN prestera bättre på långdistansanslutningar.

Säkerhet

PureVPN erbjuder en rad säkerhetsfunktioner som är standard för premiumleverantörerna. De har industristandarden i form av 256-bitars AES-kryptering för att skydda datan. En krypteringsform som används av CIA och den amerikanska militären.

Utöver det har de som tidigare nämnt de tre viktigaste säkerhetsprotokollen: OpenVPN, WireGuard och IPSec/IKEv2. Man får själv välja om man föredrar hastighet eller säkerhet helt enkelt.

Det som skiljer deras integritet och säkerhet från andra är att de har så kallade ”always-on” revisioner för att verifiera sin no-logging policy. De är alltså alltid transparenta om sina loggar (vilka inte existerar), men en del information saknas på denna sida.

Kill-switch inkluderas och det gör även läckageskydd av DNS- och Ipv6-adressen. Just Ipv6 har många andra tjänster svårt att maska och därför syns VPN-användningen för bredbandsleverantören – inte med PureVPN!

Pris

PureVPN är lite billigare än andra premiumalternativ på marknaden, med tre olika paket (Standard, Plus och Max). 2-årsplaner börjar på så lite som 2,14$ per månad och Plus- och Max-planerna börjar på 2,96$ per månad för 2-årsplaner.

Hur väljer man den bästa VPN-tjänsten?

Den bästa VPN-tjänsten väljs genom att jämföra hastighet, säkerhet, servrar och pris. Prioritera alltid tjänsten med bra kryptering, no-logs policy och snabba hastigheter.

De viktigaste kriterierna för att välja VPN är:

· Hastighet: Titta på tester och recensioner för att avgöra vilken VPN-tjänst som har minimal hastighetsminskning. Till exempel har Cyberghost endast 4% minskning i genomsnitt enligt ett svensk test från 2021.

· Säkerhet: Industristandard är 256-bitars AES-kryptering för optimal kryptering. Även kill-switch funktioner och no-logging policies är viktiga för säkerhet och integritet.

· Servrar: Välj en tjänst med minst 4000 servrar över hela världen för bättre flexibilitet.

· Pris: Den bästa VPN:en behöver inte kosta mer än 30 kronor i månaden. Välj ett långt abonnemang för bäst värde för pengarna.

· Tillgång till tjänster: Om du till exempel ska använda tjänsten för streaming är det bra att titta på om det fungerar innan du binder upp dig på ett 2-årigt abonnemang.

Hur ska man tänka när man jämför VPN:er?

Att jämföra VPN:er ser olika ut beroende på vad den ska användas till. Det viktigaste att titta på är dock hastighet, säkerhet och pris. Även servrar i relevanta länder som du vill ha åtkomst till och att titta igenom transparenta tester är viktiga vid jämförelser.

Hur stor skillnad är det mellan olika VPN:er egentligen?

VPN:er skiljer sig mycket i hastigheter, säkerhet och funktioner. Hastighetstappet varierar från 4% (Cyberghost) till 13% (Surfshark) i vissa tester. Servermängder skiljer sig också markant med vissa tjänster som har ett tusental (ProtonVPN till exempel som har 1050 servrar) upp till 5000+ (NordVPN).

Själva programvaran brukar inte skilja sig så hemskt mycket mellan olika VPN-tjänster. De ser hyfsat likadana ut medan enhetssupporten kan skilja sig något. Det är ofta en stor serverkarta där man väljer geo-location och sedan några få säkerhetsfunktioner (kill switch eller läckage-skydd).

Vad är en VPN?

En VPN (Virtual Private Network) är en tjänst som krypterar internettrafiken och döljer IP-adressen för ökad säkerhet och integritet online. De skapar en säker tunnel mellan en enhet och internet, vilket skyddar från saker som avlyssning och geografiska begränsningar.

VPN:er används för att säkra internetanslutningar på offentliga nätverk, få tillgång till geoblockerat innehåll och skydda personlig information. De används särskilt ofta för känsliga transaktioner och för att kringgå censur i vissa länder.

Vilka olika typer av VPN-tjänster finns det?

Det finns några typer av VPN-tjänster, inklusive kommersiella VPN:er, företags-VPN och gratis VPN. Kommersiella erbjuder säker anslutning och är ofta lätta att använda, medan företags-VPN:er ger anställda åtkomst till företagets nätverk när de jobbar på annan plats.

Gratis VPN:er finns också tillgängliga men har ofta begränsningar när det kommer till hastighet och datamängd.

Det finns VPN-tjänster som är inriktade mot olika nischer också. En del lämpar sig bäst för torrenting, medan andra lämpar sig för streaming och geoblockeringar.

Är det lagligt att använda VPN?

Ja, det är lagligt att använda VPN i Sverige. Även många andra länder tillåter användning av VPN-tjänster, förutom ett fåtal diktaturer och U-länder.

Det är dock fortfarande olagligt att använda en VPN för olagliga ändamål fortfarande är olagligt, även om du är skyddad identitetsmässigt.

Vilka olika VPN-tjänster finns det?

Det finns flera hundra VPN-tjänster på marknaden idag, men här är en lista på de mest populära:

· ExpressVPN

· NordVPN

· Cyberghost

· Surfshark

· ProtonVPN

· AVG

· IPVanish

· Hide.me

· Private Internet Access

· Norton VPN

· Ivacy

· Windscribe

· TunnelBear

En av de nytänkande VPN-företag som börjar växa till sig i popularitet är det svenska Mullvad VPN. De har överkomliga priser, men framför allt ett helt fantastiskt säkerhetstänk. Man kan till och med skicka kontanter i ett kuvert för betalning!

Vad kostar en VPN?

En VPN-tjänst kostar i genomsnitt 30 till 100 kronor per månad. Ofta är de billigare priserna endast åtkomliga om man tecknar ett flerårigt abonnemang, medan de i genomsnitt kostar cirka 100 kronor i månaden om man betalar månadsvis.

Det finns även gratis VPN:er, vilka ofta limiterar hur mycket data man får använda och har ofta långsamma uppkopplingshastigheter. Betalda VPN:er är nästan alltid att rekommendera.

Vilken är den billigaste VPN-tjänsten?

Surfshark är den billigaste VPN-tjänsten som håller hög kvalitet, den kostar endast 25 kr per månad vid länge abonnemang.

Det finns även en del oseriösa, nya VPN-tjänster som är billigare än så. Men man vet aldrig om de hinner gå i konkurs innan abonnemanget tagit slut.

Hur fungerar en VPN?

En VPN skapar en säker, krypterad anslutning mellan din enhet och en server för att skydda datatrafik. VPN:en möjliggör därför anonym och säkert surfande på nätet.

Så här fungerar en VPN:

1. En enhet ansluts till en VPN-server

2. All data krypteras innan den skickas

3. En ”tunnel” skapas över internet

4. Data inkapslas i ytte paket för extra säkerhet

5. VPN-servern dekrypterar data vid mottagande och vidarebefordrar den till enheten

Hur använder man en VPN?

1. Välj en pålitlig VPN-tjänst

2. Ladda ner och installera VPN-klienter på din enhet

3. Starta programmet och klicka på den server du vill använda

4. Surfa säkert och anonymt på nätet!

Varför ska man använda en VPN?

En VPN ökar framför allt säkerheten och integriteten på nätet. Men det finns många andra fördelar med att använda en VPN, såsom tillgång till geoblockerat innehåll och tillgång till annorlunda innehåll. Här är några viktiga anledningar till att använda en VPN:

· Skyddar din integritet genom att dölja din riktiga IP-adress och kryptera din trafik

· Ökar säkerheten när man surfar på publika WiFi-nätverk

· Ger tillgång till geoblockerat innehåll och tjänster

· Ger tillgång till annorlunda innehåll (Till exempel på streamingtjänster som Netflix och HBO)

· Förhindrar att andra övervakar din aktivitet

Vilka användningsområden används för VPN:er?

VPN-tjänster används främst för att skydda integritet, öka säkerhet och kringgå geografiska begränsningar på nätet. De har flera praktiska användningsområden både för privatpersoner och företag.

Här är de vanligaste användningsområden för VPN-tjänster:

· Skydda data och förbli anonym på nätet genom att dölja IP-adressen och kryptera data

· Surfa säkert på nätet

· Åtkomst till geoblockerat innehåll från andra länder (såsom på olika streamingtjänster eller spel)

· Kringgå statlig censur i länder med strikt internetövervakning

· Säker hantering av torrentfiler genom att dölja användarens identitet

· Undvika bandbreddsstrypning från bredbandsleverantören

· Spara pengar genom att få tillgång till regionala priser när man handlar på nätet

· Fjärranslutning till företagsnätverk när man jobbar på distans

Förändras surfhastigheten av en VPN?

Ja, användning av VPN påverkar alltid internethastigheten och kan öka latensen. Den krypterar datan och dirigerar den via en extern server, vilket kommer sänka hastigheten. Saker som avstånd till servern, serverbelastning och säkerhetsprotokoll påverkar hastigheten.

Hur mycket surfhastigheten faktiskt förändras varierar beroende på VPN-leverantör, allt från 5% till 40% tapp i hastighet.

Hur testade vi VPN:erna?

Vi testade alla VPN:er genom att främst titta på externa tester. Vi gick igenom mängder av internationella tester från stora mediehus som Security.org, CNET, Reddit, Toms Guide och Techradar. Genom att läsa recensionerna bildade vi oss en riktig bild i hur bra de faktiskt var. Sedan har vi även genom egen erfarenhet byggt på dessa recensioner med egen information.

Vi jämförde främst de olika tjänsternas priser, hastigheter, säkerhet och policies.