Energi
Nya solcellen är lätt som en såpbubbla
En solcell som är så tunn och lätt att den kan vila på en såpbubbla: Det har amerikanska forskare lyckats ta fram.
Den är 1,3 mikrometer tjock och väger 3,6 gram per kvadratmeter. Forskare vid MIT rapporterar nu att de lyckats tillverka den tunnaste och lättaste solcellen någonsin. Inbakad i ett skyddande hölje stiger tjockleken på den böjbara enheten till 2,3 mikrometer.
Genom att tillverka allt; substrat, solcell och hölje i en följd i genom vakuumdeposition behövs heller inga mellansteg i form av starka lösningsmedel. Tillverkningen kan också ske i rumstemperatur.
– Solcellen är så lätt att den kan blåsa i väg i fall du andas ut riktigt hårt, säger Joel Jean, forskare och doktorand vid MIT.
Grunden i alla steg är den genomskinliga, hydrofoba och inerta polymeren parylen. Tillverkningen sker på en glasskiva, som den inkapslade solcellen sedan separeras från.
– Det kan verka enkelt, men att utveckla tekniken har tagit många år, säger professor Vladimir Bulovi? som leder forskningsgruppen.
Han framhåller att solcellen har den högsta effekt-mot-vikt som någonsin uppmätts. För en solcell av kisel som täcks av glas ligger den på 15 watt per kg medan den nu demonstrerade solcellen har 6 watt per gram, det vill säga 400 gånger högre.
Forskningsresultatet finns tillgängligt på webbplatsen Sciencedirekt och publiceras i tidskriften Organic Electronic den 16 april.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!