Energi
Koldioxidlagring - bra eller dåligt?
Lagring av koldioxid i stora mängder under jord är en kommande teknik för att minska utsläpp av växthusgasen i atmosfären. Men hur bra är den, vilka risker alstrar den? Det utreder EU-kommissionen som vill ha synpunkter på tekniken.
Koldioxidlagring betraktas av EU-kommissionen som en potentiellt mycket viktig teknik för att hejda klimatförändringarna.
"Om den blir framgångsrik så kommer geologisk lagring minska 80- 90 procent av koldioxiden från kraftverk enligt FNs klimatpanel," skriver kommissionen i ett pressmeddelande i dag.
Från och med i dag och fram till den 16 april välkomnar EU- kommissionen synpunkter på koldioxidlagring från allmänhet, näringslivs- och miljöorganisationer och andra.
Se http://ec.europa.eu/environment/climat/ccs/consult_en.htm
Konsultationen är en del i kommissionens förberedelser för att skapa en harmoniserad lagstiftning kring koldioxidlagring så att den kan ske på ett hållbart sätt.
Tanken är att koldioxid från kraftverk separeras från andra gaser och komprimeras för att sedan transporteras till platser där den kan lagras. Det kan vara i hålrum i olje- eller gasfält eller i grottor i bergsformationer under havsbottnen.
Enligt nyhetsbyrån Euractiv befarar miljöorganisationer att CO2-tekniken kommer att bidra till att förlänga oljeberoendet och minska investeringarna till förnyelsebar energi.
Kritiker påpekar också att tekniken befinner sig på utvecklingsstadiet och att det inte finns några bevis för att koldioxid kan lagras på dessa sätt under långa perioder utan att läcka till atmosfären.