I våras lanserade Ikea både lampor och sängbord med inbyggd, trådlös laddning för mobiler. Det var de första produkterna i möbeljättens satsning på det uppkopplade hemmet. Om ett år kommer nästa produktsläpp: smarta lampor som kan styras med en app.
- Vi har identifierat tre behov ute hos våra kunder. De vill kunna dimma, känna sig säkra och skapa olika stämningar med belysning, säger Björn Block, sortimentschef för belysning och "Ikea Home Smart".
Exakt hur Ikeas variant av smart belysning kommer att se ut är för tidigt att säga. Enligt Björn Block kommer ledlamporna att kunna styras både med en enkel fjärrkontroll och genom en app. Precis som Philips motsvarighet kommer Ikea att använda zigbee för den trådlösa kommunikationen.
- Det är åtminstone huvudspåret just nu, säger Björn Block.
Lamporna ska kunna programmeras så att de till exempel tänds stegvis när det är dags att stiga upp på morgonen. Det ska också gå att skapa olika stämningar med hjälp av olika färger. När huset står tomt kan lamporna tändas och släckas enligt samma mönster som när man är hemma.
- Fokus ligger på enkelhet och heminredning. Det kommer inte bli någon leksak med känsla av finlandsfärja, säger Björn Block.
Annons
På Ikea i Älmhult jobbar omkring 20 personer bara med produkter för det uppkopplade hemmet. Fler håller på att anställas.
- Vi ser det som ett jätteintressant område där vi nu utvecklar en långsiktig global plattform, säger Jeanette Skjelmose, affärsområdeschef för belysning och Ikea Home Smart.
Det uppkopplade hemmet och sakernas internet - internet of things - är något som alla pratar om. Jeanette Skjelmose säger att Ikea ska skilja sig från konkurrenterna med enkla, billiga lösningar som bygger på det kunderna behöver.
- Målet är att göra livet mer bekvämt. Vi kommer inte att börja koppla upp tandborstar om det inte finns ett tydligt behov.
Förutom belysning jobbar Ikea med lösningar för att sänka energiförbrukningen i hemmet, till exempel genom att tydliggöra vad olika apparater förbrukar.
I Storbritannien och Schweiz har Ikea börjat sälja solpaneler i samarbete med solcellstillverkaren Hanergy. Fler länder är på gång, även om Sverige än så länge får vänta.
- Problemet är att Sverige inte tillåter nettodebitering och att det då blir svårt att få lönsamhet, säger Jeanette Skjelmose.
Andra områden som Ikea jobbar med är att mäta vattenförbrukning och luftkvalitet eftersom tillgång på vatten och luftföroreningar är stora problem på många håll i världen.
En annan trend är att allt fler lever i städer och mer kompakt.
- Det betyder att en produkt kanske måste ha flera funktioner. Våra nattduksbord som kan ladda mobilen är ett bra exempel, säger Jeanette Skjelmose.