Energi

H&M letar teknik för återvinning av kläder

Det råder stor brist på tekniker för att återvinna textilier, särskilt att separera olika slags sammanvävda fiber. Foto: Alamy

Klädjätten H&M söker nya tekniker för att återvinna kläder. Ägarfamiljens stiftelse lanserar i dag en tävling för att finna de bästa nya innovationsidéerna.

Publicerad

H&M-butikerna drar inom kort igång en stor lansering för nya modejeans som innehåller en mix av nya och återvunna fiber. Klädjätten har hittills samlat ihop omkring 18 000 ton avlagda textilier globalt.

Men det råder en skriande brist på tekniker som kan användas för att återvinna de olika textila materialen. Särskilt svårt är det att separera olika slags sammanvävda fiber. I dagsläget är det därför bara ett fåtal fibrer som är möjliga att återvinna.

H&M:s stiftelse drar i dag därför igång en global tävling - The Global Change Award - där fem vinnare får dela på sammanlagt en miljon euro eller omkring tio miljoner kronor. Hälften av pengarna fördelas av stiftelsen - och hälften av allmänheten som i februari nästa år får rösta på vilken idé man tycker är bäst.

- Vi gör detta för att branschen behöver hitta nya angreppssätt i hela modets värdekedja och förändra hur plagg är designade, producerade, transporterade, köpta, använda och återvunna, säger Malin Björne, kommunikationsansvarig på stiftelsen. Den senare drivs med donationer från bolagets ägare, familjen Stefan Persson. Så här beskriver hon vilka slags tekniker som efterfrågas:

- Innovationerna kan vara allt ifrån en ny typ av fiber till förbättrade recyclingstekniker eller att redan i designskedet hitta innovativa sätt att plaggen enkelt ska kunna återvinnas.

Enligt Malin Björne är målet att få fram en cirkulär modell för klädhanteringen, det vill säga att försöka sluta det kretsloppet och minska belastning på naturresurser och även minska vattenförbrukningen.

- Det är lättare för stiftelsen att ge sig in i ett sådant här projekt än för bolaget H&M eftersom stiftelsen har möjlighet att stödja tidiga innovationer utan att behöva ta hänsyn till investeringsrisken på samma sätt som ett bolag, uppger hon.

- Vi vill komplettera H&Ms hållbarhetsarbete där man bland annat arbetar med insamling av kläder, men det här är en fråga som är viktig för hela modebranschen.

Vinnaren kommer också att få stöd för att utveckla sin idé av stiftelsens partners under tävlingen, KTH innovation och konsultbolaget Accenture.

Vinnarna utses av en internationell jury. Från svenskt håll deltar Johan Rockström, professorn i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Gilla Ny Teknik på Facebook