Energi
Fläkta lagom i julköket
Använd köksfläkten med måtta i julstöket. En rykande färsk studie från Energimyndigheten visar att det kostar tio gånger mer energi att ersätta utsugen varmluft än vad själva fläkten drar.
Nu före jul tillbringar många av oss mer tid än vanligt i köket, och där är köksfläkten idag en viktig designdetalj. Försäljningen av fläktkåpor ökar stadigt. Men i valet av fläkt är det viktigt att inte bara form får styra, utan även hur mycket energi den drar. Det konstaterar Energimyndigheten som låtit testa hur mycket varmluft som olika fläktar suger ut ur husen, och hur mycket energi det går åt för att värma upp inomhusluften igen.
– Själva fläkten drar inte så mycket el, men energin som går åt för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som fläkten suger ut ur huset kan vara mer än tio gånger så stor, säger Anita Aspegren vid Energimyndighetens i en kommentar.
Studien visar att en köksfläkt med ett luftflöde på 700 kubikmeter per timme suger ut varm inomhusluft motsvarande 1100 kilowattimmar om året. Minskar luftflödet till 500 kubikmeter per timme minskar värmeförlusterna med nästan hälften, till knappt 600 kWh . Energimyndighetens testlab konstaterar dessutom att bägge typerna av fläktar är lika effektiva – de tar bort runt 99 procent av matoset.
Störst blir värmeförluster för hus i norra Sverige med fjärrvärme. Det beror både på att det är kallare i norr och att fjärrvärme ger ett lägre värmeutbyte än värmepumpar. För södra Sverige blir motsvarande siffror lägre, 600 kWh per år respektive 325 kWh per år. Kalkylen utgår ifrån att du använder köksfläkten 50 minuter per dag på högsta hastighet, dock inte turbo.
– När du ska köpa ny fläkt, titta på hur stort fläktens luftflöde är, så att inte husvärmen sopas bort till ingen nytta. Tänk också på att bara ha fläkten på medan du lagar mat. Stäng sedan av, säger Berit Carlsson som lett studien på Energimyndigheten.