Energi

Biodiesel funkar

inte i sträng kyla

Rapsdiesel RME i idealmiljö.Foto: Svensk Raps.

Oljebolagen stoppar nu inblandningen av rapspolja och annan biobränselinblandning i dieseln i norra Sverige. Den stränga kylan i början av veckan har gett stora driftsproblem för biodieselfordon, rapporterar lantbrukstidningen ATL.

Publicerad

Värst tycks problemet ha varit kring Skellefteå där ett stort antal fordon vägrade starta. De drabbade kopplar problemet till iblandningen av biobränslet RME, som oljebolagen i höstas ökade från två till fem procent i all diesel, skriver ATL.
Oljebolagen diskuterade problemet i förra veckan och är enligt ATL eniga om att det verkligen finns ett problem med den högre andelen RME i den vanliga dieseln.
- Helt klart. Har man bränslet i en flaska kan man tydligt se "snöflingar" av beståndsdelar som kristalliseras. Ju mera RME, desto mera flingor, säger Norsk Hydros vd Bjarne Bull-Berg.
Känslig för lagring
Han säger till ATL att han såg "konturerna av ett problem" redan före jul och man lämnade då prover till Statens Provningsanstalt för test.
Utvärderingen är inte helt klar men det går att se vartåt det lutar. Med ökande bioandel höjs den temperatur där bränslet börjar slamma.
- Vi hoppas framöver att kunna fortsätta med i varje fall två procent RME, men först måste vi bättre analysera tillverkningsprocessen av RME, säger Bjarne Bull-Berg.
Biodieseln är känsligare för lagring än vanlig diesel, både tiden och hur den lagras. Syre, värme och ljus leder till oxidation som ger utfällningar. Finns det vatten i tanken kan det börja växa mikroorganismer, skriver ATL.
Rapsolja och metanol
RME står för " rapsmetylester" och tillverkas av tio delar rapsolja och en del metanol. Den största RME-anläggningen i Sverige är Lantmännens fabrik Ecobränslen i Karlshamn, som producerar 45 miljoner liter RME och på sikt ska upp i 90 miljoner liter per år.
Själva rapsoljan till Karlshamnsfabriken levereras från oljefabriken Aarhus Karlshamn som ligger alldeles bredvid. Där pressas oljan från rapsfrön, som dels kommer från svenska bönder, dels importeras från Tyskland och Danmark.
Också kemiföretaget Perstorp satsar på RME-tillverkning och bygger en fabrik i Stenungssund för en årsproduktion på 60 miljoner liter.
RME:s känslighet för lagring och kyla framgår tydligt av företaget Ecobränslens faktablad och "rapsdiesel".