Teknikrapport: Sverige är världsledande

2014-04-28 08:53  

Hur bra är världens toppekonomier på att använda teknologi? Enligt en ny rapport är Sverige bäst i världen inom vissa områden.

Network Readiness Index (NRI) mäter hur världens 148 ledande ekonomier presterar när det gäller att utnyttja information och kommunikation för att stärka ekonomi och välfärd.

I en ny, omfattande rapport (The Global Information Technology Report) för 2014 rankas Sverige som trea bland dessa 148 länder.

På första plats kommer Finland, och tvåa ligger Singapore. Därefter följer Nederländerna och Norge på en fjärde och femteplats.

Nordiska länder dominerar på NRI:s index, säger Bruno Lanvin, medförfattare till rapporten och ansvarig för skolan INSEAD:s europeiska konkurrensprojekt.

– Sverige är världsledande vad gäller informations- och kommunikationsteknologi. Det spelar ingen roll vilket hem du går till så kan du hitta smart teknik.

NRI:s index är baserat på en rad faktorer. Att Sverige rankas högt betyder inte att vi leder världens utveckling av teknologi, utan snarare att vi har en bra spridning av den, förklarar Bruno Lanvin.

Han beskriver det som att folk i Sverige har lätt tillgång till teknik och att den förhållandevis billig. Han exemplifierar med bredband som finns nästan överallt i Sverige men saknas i stora delar av andra välutvecklade länder.

– Sverige är också ett innovativt land. När ny teknik tar sig in på marknaden så finns det både små och stora företag i Sverige som kan utveckla den.

Två anledningar till att Sverige rankas så högt är enligt Bruno Lanvin Sveriges historiska bakgrund av god utbildning och landets storlek sett till antalet invånare.

Små länder har större möjlighet att sprida teknik till hela befolkningen. Det är vanligare att länder med en befolkning på 5-10 miljoner rankas högt.

Flera andra länder som China (plats 62), Brasilien (69), Mexiko (79) och Indien (83) har tappat placeringar i årets rapport.

– Det finns en kunskapsklyfta i dessa länder, säger Bruno Lanvin, som ändå tror att många av länderna kan börja accelerera inom 3-5 år igen.

Här finns en interaktiv karta över rapportens resultat.

 

Niklas Svahn

Mer om: IT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt