Digitalisering

Svenskt stridsfordon i kamp om jättekontrakt

Land Systems Hägglunds i Örnsköldsvik slåss om en av Europas största försvarsorder de närmaste åren: 3 700 stridsfordon till det brittiska försvaret. Ordern är värd närmare 200 miljarder kronor, Hägglunds del har tidigare uppskattats till hälften.

Det två första prototyperna av SEP, en banddriven (T1) och en hjuldriven (W1) har vid det här laget lagt över 300 mil bakom sig i olika tester. Toppfarten för T1 är 85 km/h, den hjuldrivna W1 gör 100 km/h. Britterna behöver mellan tre- och fyra tusen stridsfordon till det nya projektet FRES (Future Rapid Effect System), som ska vara operativt år 2012. En lång rad leverantörer testas nu för de olika delsystemen, men kampen om jätteordern på chassin står mellan amerikanska General Dynamics och BAE-ägda Land Systems Hägglunds.

- FRES är vårt absolut viktigaste stridsfordonsprojekt under nästa decennium, säger det brittiska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande. FRES är en familj av medeltunga pansrade stridfordon som ska vara en integrerad del av nätverksförsvaret och lösa ett brett spektrum av uppgifter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här