”Fantastiskt enkelt att göra tv:n smart”

2013-11-01 05:30  
När man knappat in lösenordet till det trådlösa nätverket och namngett stickan är den nu smarta tv:n redo. Foto: Anders Thoresson

TEST. Chromecast är Googles hdmi-pinne som kopplar ihop tv med dator, mobil och surfplatta. Någon lansering i Sverige har inte skett, men ett antal svenska butiker har börjat sälja ändå. Dags att testa vad den går för.

Det finns två sätt att göra tv:n smart. Antingen genom att köpa en ny, uppkopplad modell som har internet-anslutning och stöd för strömmande tjänster och kanske appar.

Eller så lägger man det smarta i en pryl vid sidan om och fortsätter använda sin gamla dumburk.

Chromecast är ett exempel på det senare. Stickan kopplas in i tv:n och ett vägguttag, ansluts till det trådlösa nätverket och kan sedan visa film och videoklipp från webben.

Installationen är fantastiskt enkel. Som svensk kund görs den enklast från Googles webbläsare Chrome i en dator, eftersom Chromecast-apparna för Iphone och Android inte är officiellt lanserade här.

Två saker behöver matas in innan det är klart att köra: lösenord till det trådlösa nätverket och det namn man vill ge stickan. Sedan dyker meddelandet ”Ready to cast” upp på tv:n.

Till skillnad från Apples Apple TV har Chromecast inga egna menyer, ingen egen fjärrkontroll. I stället styrs uppspelningen från någon av de andra prylarna som är anslutna till samma trådlösa nätverk.

Chromecast fungerar med datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Windows, OS X, Ios eller Android som operativsystem spelar ingen roll.

Däremot måste apparna i plattor och telefoner ha fått stöd för Chromecast inbyggt. Det är en stor skillnad jämfört med Apple TV, där stödet ligger i operativsystemet i företagets övriga prylar.

I dagsläget innebär det därför att det är förhållandevis få tjänster i mobilen eller surfplattan som kan användas tillsammans med en Chromecast: Youtube och Netflix, med riktigt bra bildkvalitet, samt musik och filmer från Google Play. Med datorn blir valmöjligheterna större eftersom allt som visas i Chrome också kan skickas till vardagsrummets Chromecast.

Saknar man smart-tv, är flitig Netflix-användare och använder Androidprylar är Chromecast redan i dag ett riktigt bra köp. Med stöd inbyggt i fler appar kan den på sikt bli ett bra köp för många fler, inte minst eftersom den fungerar tillsammans med så många olika prylar.

I Sverige kostar en Chromecast i dag runt 600 kronor. Listpriset i USA är 35 dollar.

Google Chromecast

Bra

  • Väldigt enkel installation.
  • Lågt pris.
  • Fungerar med många olika prylar.

 

Dåligt

  • Mycket få tjänster finns med Chromecaststöd i dag.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt