ANNONS FRÅN PREVAS

Evolutionen av smarta produkter – hur mycket har förändrats?

Airbag för cyklister

Smarta telefoner och paddor, tillsammans med moderna programmeringsspråk, ökar i betydelse och används allt oftare i innovativa intelligenta produkter. Men hur mycket har de smarta produkterna utvecklats, och på vilka sätt?

Publicerad Uppdaterad

Det är lätt att få uppfattningen att de senaste årens utveckling kring digitalisering innebär ett nytt tekniksprång. Det är förvisso sant att informationstekniken utvecklats i en explosionsartad fart. Men det stora steget är kanske ändå att tekniken i dag är enkel att använda och prismässigt användbar överallt.

Björn Andersson var med och grundade Prevas för drygt 30 år sedan. Han upplevde det stora tekniksteg som då togs med persondatorer för kommersiellt bruk. Björn, som nu är chef för affärsområdet Produktutveckling på Prevas, ser dock utvecklingen mer som en evolution än en revolution:

– Den uppgift som vi då tog oss an var att hjälpa svensk industri att anamma den nya tekniken för att slussa ut den dyra stordatorn. Det är en trend som har fortsatt, så egentligen är det vi i dag kallar digitalisering bara ytterligare ett steg i samma utveckling. I dag måste även den allra enklaste produkten kunna kommunicera med omvärlden via en app eller genom tillgång till intern eller extern datorkraft för att komma till full nytta.

Mjukvaran allt viktigare

Nästa och redan påbörjade utvecklingssteg, är att funktionaliteten byggs in direkt i mjukvaran. I dag är det inte tekniken som är intressant, det är möjliggörandet av den. Och Prevas vision är att hjälpa kunderna till denna nästa nivå. Mjukvarans andel av produktutvecklingen ökar lavinartat, där kombinationen av mjuk- och hårdvara i dag erbjuder helt nya möjligheter, och det gäller alla typer av produkter.

– Jag minns vad häftigt vi tyckte det var när Volvo 850 lanserades och hade ett 50-tal inbyggda mikrodatorer. En bil med mikrodatorer, vart är vi på väg? I dag är alla produkter utrustade med mikrochips, från cykelhjälmar till pillerburkar, och den utvecklingen fortsätter i ett accelererande tempo, berättar Björn Andersson.

Läs mer: Cykelhjälmen som fungerar som ett airbagsystem

Det påverkar även Prevas som behöver fler mjukvaruutvecklare, och har ett skriande behov som inte kommer att minska. Det finns beräkningar som visar att det kommer att saknas 50 000 mjukvaruutvecklare i Sverige till år 2020, en väldig utmaning att hantera både gällande kompetensutveckling och utbildning.

Prevas har utvecklats från att ha varit helt fokuserade på att ta fram inbyggd programvara, programmera mikrodatorer och designa elektronik till att i dag arbeta allt mer med appar, molnlösningar och internetkommunikation. Det är en utveckling som skett snabbt under de senaste åren.

Läs mer: Modern hjärt- och lungräddning med mobilteknik

– Vi har arbetat med Internet of Things i 20-30 år, men det är först nu som det slår igenom brett tack vare att de tekniska och ekonomiska förutsättningarna finns på plats. Vi var tidigt ute, redan för 17 år sedan kopplade vi upp Findus skördetröskor kring takt och kvalitet ute på fältet. Då var det dock mer teknikdrivet, i dag är det en realitet och ett krav för många av våra kunder, säger Björn Andersson.

Uppkoppling är en självklarhet

Den nya datorvana generationen tar många funktioner för givet i moderna produkter och applikationer, vilket innebär nya förutsättningar för all industri. Prevas tar sina utmaningar från 1985 vidare mot smarta, uppkopplade produkter; även den allra enklaste produkten måste kunna kommunicera med omvärlden via en app eller genom tillgång till intern eller extern datorkraft för komma till full nytta. Själv har Björn Andersson fortfarande kvar sin gamla skivspelare och stereo med knappar och rattar. Men med sitt teknikintresse har han förstås också det allra senaste inom området.

– En reflektion kring det nyaste inköpet är att jag inte ens kan starta anläggningen utan min Smart Phone. Ljudet kan paniksänkas, i övrigt styrs den helt och hållet trådlöst. Handhavandet och tekniken har verkligen invaderat produktmarknaden, vilket i sin tur ställer helt nya krav på de som designar och konstruerar nya produkter.

Vad gäller uppkopplade produkter så finns det ett antal svenska industriföretag som har kommit långt, exempelvis Scania som har kopplat upp sina fordon för att studera förarbeteende och förbättra servicefunktioner. Prevas arbetar med ett antal liknande projekt för att samla och analysera information, men flera är av förklarliga skäl hemliga.

Många företag samlar data från produkter ute hos sina kunder och utmaningen för industrin är hur man använder sig av dessa data på ett affärsmässigt sätt.  Värdet kan många gånger vara större än värdet av själva produkten och utgöra en viktig framtida inkomstkälla.

– Nya företag som Google och Facebook, som tjänar stora pengar på information, borde vara en väckarklocka och inspirationskälla för den traditionella verkstadsindustrin. Stor värden finns i information och det bör fler industriföretag ta vara på, säger Björn Andersson.