Opinion
”En myt att vi är bra på it”
Björn Ivroth, koncernchef Evry
DEBATT. Fler chefer måste öka sin digitala kompetens annars kommer vi att halka efter i den globala digitaliseringen. Brist på digital kompetens hotar vårt välstånd, skriver Björn Ivroth på Evry.
Från toppmötet i Davos kom rapporter om att svenska företag inte ligger så långt fram digitalt som vi tror. Det råder brist på digital kompetens i både privat och offentlig sektor i Sverige och hela Skandinavien. Det räcker inte längre att vara bra på Excel och sociala medier. I förlängningen utgör bristen på digital kompetens ett hot mot vårt välstånd.
Visst har vi några starka nordiska exempel inom digitala verksamheter som Spotify, Skype eller Klarna, men brist på digital kompetens hos chefer i både privat och offentlig sektor gör att Sverige snarare ligger efter. Framförallt saknas kunskap som krävs för att utnyttja digitalisering till att skapa bättre tjänster, kundupplevelse och därigenom ökad konkurrenskraft. I förlängningen utgör denna brist ett hot mot hela den samhällsekonomiska utvecklingen – och därmed också mot vårt välstånd.
Sveriges höga kompetens finns främst inom entreprenöriella miljöer men den digitala kompetensen behöver bli bättre hos många fler.
Jag vill ge tre exempel på vad som kännetecknar den allra mest grundläggande digitala kompetensen. Det är tre fundament som jag menar att vi som arbetar i Sverige och Skandinavien måste bli bättre på.
1. Kundfokuserade idéer. Låt oss ta Uber som exempel. Genom att boka din resa i en app slipper du telefonkö, du slipper förklara hur taxin ska åka, du vet hur mycket du ska betala och betalar direkt. Är du missnöjd med resan kan du ge feedback, som andra kunder kan se, direkt i appen. Varför har ingen tänkt på detta förut? Svaret är förmodligen att ingen har tänkt tillräckligt mycket på kunden och sett hur kundupplevelsen kunnat göras enklare och bättre. Detta är hur en kundfokuserad verksamhet tänker, utan att titta för mycket på vad de saknar i resten av värdekedjan. Digitalisering och ny samverkan mellan aktörer gör att det traditionella tänkandet i leveranskedjor i många fall begränsar möjligheterna.
2. Smarta algoritmer. Vi måste förstå betydelsen av smarta algoritmer för att öka vår digitala kompetens. Algoritmer är serier av exakta, digitala koder. Utveckling, genomförande och kontinuerlig förbättring av algoritmer i digitala affärsmodeller har blivit en viktig konkurrensfaktor. Amazon är ett bra exempel, en butik där varor ständigt byter platser. Synlighet och ordning rangordnas beroende på vem som ”kommer in” i butiken. Amazons kärnalgoritm uppdateras enligt våra experter automatiskt var elfte sekund. Baserat på dina tidigare transaktioner, sök- och klickbeteenden, kommer algoritmen ständigt försöka hitta produkter som du kan vara intresserad av. ”Ditt” Amazon är sannolikt något annat ”mitt”.
3. Dynamiska nätverk. Google, Amazon, Facebook, Uber och Airbnb utnyttjar alla dynamiken i ett nätverk till fullo. Nätverken är levande och bygger information som hela tiden växer. Därför utvecklas nätverken hela tiden, vilket betyder att relationen till användarna kan stärkas och aktiviteten i nätverket förbättras. Ju större nätverk, desto bättre funktionalitet för användarna.
Förståelse för nätverkseffekter, algoritmernas betydelse, utveckling av intelligenta system samt möjligheterna och hoten är livsnödvändig för den digitala ledarkompetensen. Chefer behöver engagera sig i frågor om vad små och stora dynamiska nätverk kan betyda för affärsmodellerna. Fler chefer måste öka sin digitala kompetens. Annars kommer vi att halka efter i det globala digitaliserings-racet.
Tempot i utvecklingen är inte överdriven. Jag vill påstå att den största risken snarare är att vi underskattar de förändringar vi står inför. Svenska och skandinaviska företag har traditionellt sett varit bra på att anamma och utveckla ny teknik. Låt oss inte luta oss tillbaka och tro att det löser sig även den här gången. Förutom att fler chefer måste inse vidden av problemet, måste vi bygga från grunden. Det har talats om it-slöjd i skolan. Jag välkomnar den idén. Den generella digitala kompetensen i samhället måste öka. Vi måste agera både kortsiktigt och långsiktigt.
Sensorer, smarta klockor, 3D-glasögon och andra roliga prylar är bara enkla apparater ovanpå ett nätverk som blir mer levande för varje dag. Vi är fortfarande bara i startfasen. Det i sig kan vara svårt att förstå, men det är en nödvändig insikt om vi ska hänga med när utvecklingen verkligen tar fart.
Björn Ivroth, koncernchef Evry