Populärteknik

Barnens robotar

Sparki och Multiplo. Sparki och Multiplo är två av flera exempel på Arduino-baserade robotar. Båda går att programmera med det grafiska verktyget Minibloq. Pris: Sparki kostar 1 000 kronor, Multiplo Building Kit 1 900.
Play-i Robotkompisarna Bo och Yana programmeras från en pekplatta. Enkla, grafiska symboler för de minsta, med mer avancerade möjligheter ju äldre barnen blir. Förhandsbeställning nu för leverans till jul. Pris: 1 600 kr för ett paket med båda robotarna.
Tinkerbots. Om Lego Mindstorms är lockande, men prislappen avskräcker, kan kanske Tinkerbots bli ett alternativ med sina Lego-kompatibla moduler. Pris: 950 kr för Basic Wheeler Set under den just avslutade crowd­funding-kampanjen.
Cubelets. Magnetiska kuber, var och en med sin egen funktion. En del är sensorer, andra utför logiska operationer. Resultatet beror på hur de kopplas ihop. Pris: 1 100 kronor för enklaste startpaketet.
Littlebits. Sedan Ny Teknik skrev om Littlebits för ett år sedan har många nya byggklossar dykt upp. Bland de senaste finns trådlösa kopplingar och en Arduino-krets. Pris: 600 kronor för startpaketet med Arduino.
Lego Mindstorms. Lego är veteranen i sammanhanget. I senaste utförandet av Mindstorms går det bland annat att fjärrstyra sin robot från en mobiltelefon. Pris: 3 000 kronor.

MACKAPÄRER. Låt barnen upptäcka teknik tillsammans med en robot. Alternativen blir allt fler, från enkla till riktigt avancerade, billiga eller dyra. Anders Thoresson tipsar om några av dem.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här