Innovation

Snabbt mikroskop låter dig skärskåda celler i 3d

Med mikroskopet som Single Technologies utvecklar ska det gå att snabbt ta fram tredimensionella bilder av kroppens minsta delar. Johan Strömqvist, med bakgrund inom teknisk fysik, är vd. Foto: Anna Orring
Förstoring av mushjärna. Foto: Single Technologies
Inzoomad mushjärna. Foto: Single Technologies

En 3d-bild av 10 000 celler på en sekund. Single Technologies vill skapa världens snabbaste mikroskop och siktar på att nå marknaden 2020.

Publicerad

Johan Strömqvist och de övriga på teknikföretaget Single Technologies har två rum på hårdvaruhubben Things på Tekniska högskolans område i Stockholm. Han beskriver det avancerade mikroskop som företaget utvecklar som ett Google Earth, fast där det går att zooma in på kroppens minsta delar, ned till enskilda gener. De högupplösta 3d-bilderna kan på sikt användas för att ställa diagnoser, skräddarsy behandlingsmetoder eller utveckla nya läkemedel.

I det ena rummet är det en blandning av kontor och verkstad. I det andra är fönstren mörklagda med folie, och en prototyp av mikroskopet testas. Inför besöket från tidningen täcker kartongbitar för vissa delar av konstruktionen – företaget har flera patentansökningar, varav två gäller själva hårdvaran, och alla är inte klara än.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här