Energi
Torkvindan snurrar snart i Falkenberg
Nu står det första av de fyra planerade vertikala vindkraftverken på plats i Falkenberg. Det är Uppsalaföretaget Vertical Wind som bygger och Eon, Falkenberg Energi och Energimyndigheten som betalar.
Resningen av det första verket påbörjades för drygt en månad sedan och förra veckan hissades vingarna upp.
Nu ska resten av tekniken monteras och det tar ett par veckor innan allt är intrimmat på det första verket.
Det var i somras som Energimyndigheten beslöt att satsa 10 miljoner kronor på energijätten Eons projekt med fyra prototyper av Vertical Winds kraftverk i Falkenberg.
200 kW - störst i Sverige
Prototyperna är på 200 kW, vilket bara är en tiondel av kapaciteten på dagens mest sålda horisontalaxlade vindkraftverk.
Men de är de största vertikalaxlade verk som byggts i Sverige.
Tornet är 40 meter högt och de fyra vingarna är 24 meter långa.
- Det handlar om en helt ny svensk teknik, som dessutom tillverkas i Falkenberg, säger Jens Melin, miljöchef på Falkenberg Energi.
Billigare i drift och underhåll
Enligt Björn Hellström, vd för Vertical Wind, är fördelarna med vindkraftverk, baserade på en vertikalaxlad turbin och en direktdriven generator som står på marken, att de har få rörliga delar, saknar växellåda och är lättare att reparera och underhålla.
- De är billigare att driva och har potential att låta mindre eftersom vi har tekniken på marken, säger Björn Hellström.
Lyftkraften driver turbinen
Björn Hellström förklarar principen med vertikalaxlade vindkraftverk, som ser ut som stora torkvindor, så här.
- Principen är samma som får ett flygplan att lyfta. Kraftverkets vingar har en profil som får dem att vilja lyfta, men eftersom vingarna sitter fast i en turbin på vindkraftverket är det just den kraften som driver turbinen, som via en generator tillverkar elektricitet, säger Björn Hellström.
Glasfiber och limträ
Han framhåller också fördelen med att vindkraftverket styrs elektriskt, till skillnad från de mekaniskt reglerade vindkraftverken.
- Dessutom är de byggda av träkomposit – glasfiber och limträbalkar – i stället för stål och betong. Det ger både ekonomiska, miljömässiga och tekniska fördelar, säger Björn Hellström.