Digitalisering

”Ska jag köpa fiber eller vänta på 5g?”

När kommer 5g till landsbygden? Det är en av de frågor som  Ny Tekniks läsare har ställt. Fredrik Tufvesson, 5g-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, Björn Berg, informatör på Telia Sonera, och Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor i Sverige, ger svar – men inte på allt.

Publicerad

Den femte generationens mobilnät, 5g, handlar om mer än högre hastighet, större kapacitet och kortare svarstider. Fokus denna gång är inte hushållen, även om de kommer att kunna dra nytta av de nya funktionerna i allt från distanssjukvård till realtidsspel med mycket hög kvalitet. 5g utvecklas i första hand för industri och samhälle, för att styra komplicerade processer som Göteborgs biltrafik, SCA:s pappersmaskiner och Vattenfalls smarta elnät.

Ny Teknik har skrivit flera artiklar om de tekniska kraven på 5g, och hur mobilleverantörer och operatörer tävlar om att ”bli först i världen med 5g”. Att bli först anses vara detsamma som ”tekniskt ledande” i mobilbranschen och det sägs locka nya kunder. Telia, Ericsson och Huawei har exempelvis flitigt utnyttjat i sin marknadsföring att de blev världsetta på 4g.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här