Digitalisering

Google har köpt deras världsbild

Professor Hans Rosling med sonen Ola, sonhustrun Anna och barnbarnen Max 2 år och Ted 2 månader.

Medicinprofessorn Hans Rosling ville få sina studenter att fatta hur världen såg ut med hjälp av statistik. Nu tar Google över programvaran Trendalyzer, som förvandlar sifferkolumner till rörliga bilder.

Publicerad

Trendalyzer har utvecklats av den svenska stiftelsen Gapminder med stöd från Sida, som satsat kring 15 miljoner kronor i projektet.
Programmet gör det enkelt att till exempel visa hur barnadödlighet och levnadsförhållanden i världens länder förändras år från år. Det blåser liv i statistiken och förvandlar tabeller till animationer.
- Visualisering, det är att visa en död orm. Animering, det är ormtjusning, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.
Han har bildat Gapminder ihop med sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund. De senare har stått för all programutveckling tillsammans med en grupp programmerare.
- Vår idé är att göra ett program som är gratis att använda, för att göra all världens statistik tillgänglig, säger Hans Rosling.
Ursprunget till Trendalyzer ligger mer än tio år tillbaka, när Hans Rosling föreläste för studenter i Uppsala om fattigdom, överlevnad och miljö. Trots att de fick arbeta med färsk folkhälsostatistik förstod de inte den förbättring som skett i världen.
- Jag fick dem inte att faktabasera sin världsbild, för de hade redan en så väldigt stark uppfattning om hur det var. De var säkra på att det fanns rika länder och fattiga länder och att klyftan mellan dem ökade.
Ur de första försöken att visa statistiken som diagram föddes idén att skildra utvecklingen i animerad form.
- Hösten 1998 mejlade Ola till mig, "jag har kommit på hur man skulle kunna göra de där rörliga bubblorna du snackade om". Två månader senare hade vi rörliga bilder.
- Det var en enorm kraft i det, vilken förklaringsförmåga det hade.
Den gången var mjukvaran ett paket, där siffermaterialet var inlagt en gång för alla. Dagens Trendalyzer är i stället ett verktyg, där användare kan stoppa in egna data. Det må vara dagisavgifter i Sveriges kommuner, fotbollsresultat eller jordens energitillgångar.
Google köper nu rätten till Trend-alyzer och tar över vidareutvecklingen. Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är på väg att flytta till Kalifornien. Gapminders tre andra programutvecklare finns redan på plats.
- Det här har vi siktat på i flera år, säger Ola Rosling.
- Vi insåg att det bara var Google som kunde göra så att det här verkligen blir tillgängligt för alla.
Hur mycket Google betalar Gapminder är inte offentliggjort.