Digitalisering

It-säkerhetsföretaget: ”Katastrofer kommer att inträffa”

Amnon Bar-Lev försöker att vara optimistisk vad gäller framtiden men inser samtidigt att kombinationen av människans strävan efter makt och teknikens påverkan på våra liv kan skapa oönskade situationer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang än när han besökte Stockholm. Foto: Bente Jæger

It-säkerhetsföretaget Checkpoints operative chef Amnon Bar-Lev är övertygad om att samhällskritisk infrastruktur redan i dag är smittad av skadlig kod.

Publicerad

Ny Teknik träffar Amnon Bar-Lev i ett övermäktigt utsmyckat rum på Grand Hôtel i Stockholm. Normalt baserad i Tel Aviv är han på Sverigebesök för att träffa kunder och medarbetare. Kunder med svensk anknytning är bland annat Telia och Electrolux.

Checkpoint grundades för 23 år sedan, rönte framgång som skapare av den första moderna brandväggen och är i dag ett globalt företag med huvudkontor både i Tel Aviv och Silicon Valley. För bara ett par veckor sedan skapade bolaget rubriker världen över efter att ha pekat på ett säkerhetshål i den krypterade meddelandetjänsten Whatsapp, med över en miljard användare. Genom att skicka ett enkelt foto till någon kunde en illasinnad ta kontroll över kontot, meddelandehistoriken och alla foton som någonsin delats. Som brukligt gick Checkpoint till Whatsapp först och lät dem fixa problemet innan man gick ut offentligt och tog cred för det.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här