Bygg

Bråk om mirakelfärgens effekt

Foto: Christian Rehn
Fyra hus i Tumba, utanför Stockholm, har målats utvändigt med Thermogaias färg Termoskydd. Sobhit Chemmannur, som studerar på KTH, bor i ett av husen men har inte hört talas om försöket att spara energi med hjälp av målarfärg. Foto: Christian Rehn
Ulf Viktorsson. Foto: Botkyrkabyggen
Berit Lönn. Foto: Linda Nohrstedt

Företaget Thermogaia hävdar att deras målarfärg sänker husets energianvändning. Som bevis hänvisar företaget till Botkyrkabyggens hus, som målades för ett par år sedan, vilket ska ha lett till en energibesparing på tolv procent. <br/> Men Botkyrkabyggen står inte bakom siffran.

Publicerad

Sedan ungefär fem år tillbaka säljer Thermogaia en målarfärg som kan användas både utvändigt och invändigt på den svenska marknaden. Färgen uppges ha avfuktande och värmereflekterande egenskaper, bland annat tack vare små keramiska kulor. Företaget anger att färgen kan sänka energibehovet för uppvärmning med upp till 24 procent. Fastighetsbolaget Botkyrkabyggen har målat fyra hus utvändigt med Thermogaias färg.

I slutet av oktober bjöd Thermogaia in till ett press­seminarium där Botkyrkabyggen skulle berätta om energibesparingen som har gjorts i husen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här