Vikingaskatt till salu – forskare kritisk: ”Stor tragedi”

2022-04-12 07:30  
Everlövsskatten – vikingamynt hittade i en chiffonjé under 1980-talet. Arkivbild. Foto: Historiska museet vid Lunds universitet

912 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden ska säljas på auktion – något som får forskare att rasa.

– Auktionen är en stor tragedi, det hör till statlig egendom och ska inte säljas enligt mitt sätt att se det. Det är väldigt, väldigt tragiskt om skatten blir uppsplittrad, säger Birgitta Hårdh, arkeologiprofessor emerita som tidigare varit med och anordnat en utställning med samlingen på Historiska museet i Lund, till HD/Sydsvenskan.

Det handlar om den så kallade Everlövsskatten. Det yngsta myntet dateras till år 1018 – alltså under vikingatid. De äldsta fynden i skatten bedöms vara från 800-talet. I slutet av april ska mynten läggas ut på auktion.

Läs mer: Lista: Vrakgods – fem vrak på svenskt vatten

Myntsamlingen, som aldrig blivit inlöst av Riksantikvarieämbetet, hittades i en chiffonjé under 1980-talet. En släkting till de nuvarande ägarna hade lagt mynten i möbeln som sedan gått i arv.

Upphittade fornminnen ska rapporteras till länsstyrelsen enligt Kulturmiljölagen. Men lagen är otydlig när fyndet görs inomhus – något som flera forskare i landet vill se en förändring av, skriver tidningarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt