TEKNIKHISTORIA

Vikingaskatt till salu – forskare kritisk: ”Stor tragedi”

912 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden ska säljas på auktion – något som får forskare att rasa.

Publicerad

– Auktionen är en stor tragedi, det hör till statlig egendom och ska inte säljas enligt mitt sätt att se det. Det är väldigt, väldigt tragiskt om skatten blir uppsplittrad, säger Birgitta Hårdh, arkeologiprofessor emerita som tidigare varit med och anordnat en utställning med samlingen på Historiska museet i Lund, till HD/Sydsvenskan.

Det handlar om den så kallade Everlövsskatten. Det yngsta myntet dateras till år 1018 – alltså under vikingatid. De äldsta fynden i skatten bedöms vara från 800-talet. I slutet av april ska mynten läggas ut på auktion.

Lista: Vrakgods – fem vrak på svenskt vattenTEKNIKHISTORIA. Svåra stormar, attack av rysk ubåt eller en rejäl grundstötning. Här är fem spännande historier om fartyg – och ett flygplan – som mött sitt öde på svenska vatten. 

Myntsamlingen, som aldrig blivit inlöst av Riksantikvarieämbetet, hittades i en chiffonjé under 1980-talet. En släkting till de nuvarande ägarna hade lagt mynten i möbeln som sedan gått i arv.

Upphittade fornminnen ska rapporteras till länsstyrelsen enligt Kulturmiljölagen. Men lagen är otydlig när fyndet görs inomhus – något som flera forskare i landet vill se en förändring av, skriver tidningarna.