Premium

Pionjärerna banade väg för solenergiboomen

De första solcellerna från slutet av 1800-talet var svaga och utan ett tydligt användningsområde. Men tack vare pionjärer som Albert Einstein och Maria Telkes har solkraften kommit att driva rymdfarkoster, bilar, hus och mycket annat.

Publicerad

Solen är ett effektivt och enormt kärnkraftverk 150 miljoner kilometer från jorden – på en enda timme avger den tillräckligt med energi för att täcka världens årliga förbrukning.

1839 upptäckte människan att solens strålar under rätt förutsättningar kan omvandlas till elektricitet. Det kallas för den fotovoltaiska effekten och introducerades av den då 19-årige Edmond Becquerel från Frankrike. Becquerels upptäckt ansågs väldigt intressant av samtiden med samtidigt visste forskarna inte riktigt vad rönen skulle kunna användas till i praktiken.

Under 1800-talets sista decennier blev det allt mer populärt att forska om ljus och energi. 1873 gjorde grundämnet selen sitt intåg i solenergiforskningen, genom engelsmannen Willoughby Smith. Selen är i sig halvledande men Smith upptäckte att ämnets förmåga att leda elektricitet blev ännu bättre om det utsattes för dagsljus.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera