Mikroskopet – verktyget som visar livets byggstenar

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Linda Nohrstedt, Källor: Nationalencyklopedin, Science Learning Hub, Kungliga Vetenskapsakademien, Foton: TT och Scilifelab/Johan Spinnell

GRAFIK. Ett enkelt mikroskop med en enda lins (en lupp) uppfinns troligen redan på 1400-talet.

En ny värld öppnade sig när mikroskopet uppfanns. Helt plötsligt blev det möjligt att studera föremål som var för små för att se med blotta ögat.
 

Ljusmikroskopet har varit ett av livsvetenskapernas viktigaste verktyg. Den stora fördelen är att det går att följa processer inuti levande celler.

Länge trodde man att mikroskopets upplösning var villkorad  av ljusets våglängd. Detaljer mindre än 0,2 mikrometer skulle aldrig gå att se. Det betydde att det gick att urskilja konturerna av mitokondrierna, cellens energikraftverk, men inte mindre objekt, som till exempel enskilda proteinmolekyler eller virus.

Men den gränsen sprängdes när fluorescensmikroskopin uppfanns.

 

Det här är grafikuppslag från tidingen Teknikhistoria nummer 1, 2020 . Prenumerera på den här. Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Jonas Askergren

Linda Nohrstedt

Mer om: Mikroskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt