Lista: Fem vassa verktyg som har gjort livet enklare

2022-03-26 08:00  

TEKNIKHISTORIA. Med de eldrivna handverktygens intåg blev många tids- och energikrävande byggmoment lekande lätta. Här är fem verktygsinnovationer som har gjort livet enklare – för såväl proffs som hemmafixare.

Världens första eldrivna handverktyg var denna borrmaskin från Fein, lanserad 1895. Foto: Fein

Så här såg reklamen ut 1903 för en eldriven borrmaskin från Fein. Foto: FEIN

Borrmaskin/skruvdragare

Australiern Arthur Arnot patenterade 1889 världens första elektriska handverktyg, en borrmaskin. Det var dock tyska Fein som 1895 lanserade den första maskinen, en klumpig sak med tvåhandsgrepp. 1917 förbättrade Black & Decker (numera Stanley Black & Decker) Feins design genom att, inspirerad av en revolver, introducera pistolgrepp, som än i dag är standard. 1925 kontrade Fein med den första skruvdragaren.

Till 1961 var de beroende av el från nätet då Black & Decker lanserade världens första batteridrivna borrmaskin, med ett uppladdningsbart nickelkadmiumbatteri. Nickelmetallhydridtekniken, lanserad 1989, fick bara begränsat genomslag innan Bosch 2003 lanserade den första skruvdragaren med litiumjonbatteri.

 

1968 lanserade Spectra Physics det första laserinstrument för byggändamål. På bilden syns en senare variant, en roterande laser modell 910, från början av 1980-talet. Foto: DIVISION OF WORK AND INDUSTRY/NATIONAL MUSEUM OF AMERICAN HISTORY/SMITHSONIAN INSTITUTION

Laserinstrumentet

Lasertekniken, uppfunnen så sent som 1960 och belönad med åtminstone fem Nobelpris, har gjort det betydligt enklare att bygga lod- och vågrätt. Först ut på marknaden var amerikanska Spectra Physics (numer Spectra Precision), som 1968 lanserade det allra första laserinstrumentet. Det var för inomhusarbete och extremt enkelt. Allt det gjorde var att avsätta en laserpunkt på en vägg. 1973 introducerade samma företag den första roterande lasern som skapade ett användbart horisontalplan.

På senare tid har linje- och korslaserinstrumenten blivit så billiga att även hemmafixare har råd med dem. Verktyget avsätter en våg- och/eller lodrätt laserlinje på till exempel en vägg, vilket underlättar kakelsättning, köksmontering och många andra arbetsmoment.

Läs mer: Silvertejpen – guld värd i kriget

Festool lanserade 1962 den första styrskenan tänkt att användas tillsammans med en cirkelsåg, för att möjliggöra spikraka snitt. Foto: FESTOOL

Cirkelsåg – med skena

Cirkelsågen var bland de första handhållna elverktygen som fick stor spridning på arbetsplatserna. 1962 lanserade den tyska tillverkaren Festool (dåvarande Festo) den första styrskenan tänkt att användas tillsammans med cirkelsågen. Styrskenan placeras längs linjen man vill såga efter. Sågen placeras ovanpå skenan och förs framåt längs såglinjen.

1980 släppte Festool en vidareutveckling av cirkelsågen kallad sänksåg, med bättre möjlighet att styra sågdjupet. Att till exempel göra urtag för en diskho i en bänkskiva eller noggranna snitt i byggskivor blev därmed en enkel sak. Kombinationen sänksåg och styrskena har sedan dess blivit mycket populär och kan i många fall ersätta den otympliga bordssågen. 

 

Den oscillerande sågen för att avlägsna gips från benbrottspatienter, lanserad 1967 av Fein, är ursprunget till dagens multiverktyg. Foto: FEIN

Multiverktyget

Med multiverktyget går det att göra sågsnitt som är mycket svåra att åstadkomma på något annat sätt, genom att ett litet sågblad fås att oscillera med hög frekvens. Nyttan med verktyget är en smula omdiskuterad, men när man till exempel behöver såga av en monterad golvlist är den ovärderlig.

Tyska Fein utvecklade den ursprungligen för sjukvårdspersonal som avlägsnar gips från benbrottspatienter. Verktyget kräver motstånd för att såga bra, och eftersom huden är mjuk så minskar risken att skada patienten jämfört med roterande sågar. Gipssågen lanserades 1967.

Det dröjde till 1985 innan företaget lanserade verktyget för hantverkare, först för att avlägsna silikonlimmade bilrutor men senare även för byggbranschen. Patentet gick ut 2008 och det dröjde inte länge innan de flesta större verktygstillverkarna lanserade kopior.

 

Trumpf var inte först med en handhållen nibblare, men denna variant lanserad 1959 hade mycket större manövrerbarhet jämfört med andra produkter på marknaden. Foto: TRUMPF

Plåtnibblare

Att kapa till exempel takplåt till rätt längd på arbetsplatsen var länge besvärligt. Vinkelslipen utvecklar värme som förstör plåtens ytbehandling.

Plåtnibblaren blev lösningen på problemet, och är det fortfarande i stor utsträckning. Den stansar ut små bitar av plåten i högt tempo. Det är relativt enkelt att följa plåtens profilering och det går att göra även komplicerade urtag. Nackdelen är de mängder av små sylvassa plåtrester som bildas.

Teknikhistoria har inte lyckats utröna vem som släppte den första eldrivna nibblaren. Tyska Trumpf var enligt egen utsago först med en variant som kunde röra sig fritt i alla riktningar inom stansbredden, vilket betydde kraftigt ökad manövrerbarhet. Den nådde marknaden 1959.

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: nyt.se/prenumeration-teknikhistoria

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!

Gilla Teknikhistoria på Instagram!

Johan Kristensson

Mer om: Verktyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt