Premium

Lista: Fem vassa verktyg som har gjort livet enklare

Med de eldrivna handverktygens intåg blev många tids- och energikrävande byggmoment lekande lätta. Här är fem verktygsinnovationer som har gjort livet enklare – för såväl proffs som hemmafixare.

Publicerad

Borrmaskin/skruvdragare

Australiern Arthur Arnot patenterade 1889 världens första elektriska handverktyg, en borrmaskin. Det var dock tyska Fein som 1895 lanserade den första maskinen, en klumpig sak med tvåhandsgrepp. 1917 förbättrade Black & Decker (numera Stanley Black & Decker) Feins design genom att, inspirerad av en revolver, introducera pistolgrepp, som än i dag är standard. 1925 kontrade Fein med den första skruvdragaren.

Till 1961 var de beroende av el från nätet då Black & Decker lanserade världens första batteridrivna borrmaskin, med ett uppladdningsbart nickelkadmiumbatteri. Nickelmetallhydridtekniken, lanserad 1989, fick bara begränsat genomslag innan Bosch 2003 lanserade den första skruvdragaren med litiumjonbatteri.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera