Lista: 7 historiska räknemissar vi minns

2021-06-12 08:00  

TEKNIKHISTORIA. Det finns många olika enhetssystem i världen. Att hålla isär och att konvertera mellan dessa kan verka lätt, men här följer sju exempel på när det har gått snett.

ILLUSTRATION: SCIENCE PHOTO LIBRARY/TT 

Mars Climate Orbiter

1999 förlorade Nasa en farkost vid inträde i Mars atmosfär. Navigationssystemet gjordes av en underleverantör och följde brittiska måttenheter. Nasa använder sig av SI-enheter och inga konverteringar gjordes vid kommunikation med farkosten, som kom för nära planeten och brann upp i atmosfären. 

Foto: ANDREW THOMAS/WIKIMEDIA 

Det kanadensiska flygplanet

Passagerarplanet Air Canada Flight 143, ett Boeing 767, behövde 22 300 kilo bränsle i tanken för en rutt år 1983. På grund av ett tekniskt fel räknade man för hand ut hur många liter det motsvarade. Tyvärr användes densiteten i pund per liter, inte kilo per liter. Piloterna lyckades turligt nog nödlanda på en övergiven flygplats när bränslet tagit slut uppe i luften. 

Läs mer: De tre vännerna och historien om dataspelet Stugan

Foto: Disney

Bergochdalbanan 

1995 uppdaterades ritningarna för Space Mountain på Disneyland i Tokyo från brittiska måttenheter till metersystemet. Men när nya axlar beställdes år 2002 användes gamla ritningar och för tunna axlar beställdes. Året därpå brast en av axlarna och bergochdalbanan spårade ur. Inga passagerare skadades dock.

Foto: CHUCK KIRMAN/TT 

Sköldpaddan

Den 250 kilo tunga Galapagossköldpaddan Clarence lånades år 2001 ut till Moorparks högskola i Kalifornien. Enheten kilo glömdes och det byggdes en inhägnad för en sköldpadda på 250 pund, dryga 113 kilo. Tur är att sköldpaddor inte är så snabba – Clarence kom inte långt under sin flykt den första natten på högskolan. 

Foto: MÅLNING AV JOHN VANDERLYN/BRIDGEMAN IMAGES/TT 

Columbus

Christofer Columbus gjorde flera missar inför sin långa seglats. Bland annat när han räknade ut jordens omkrets utifrån den medeltida astronomens Alfraganus värden. Columbus antog att Alfraganus använt romerska mil och inte den längre arabiska milen. Detta var en faktor till att han fick en 25 procent mindre omkrets än det faktiska värdet. 

Foto: CONTRI/WIKIMEDIA 

Det koreanska flygplanet 

I april 1999 lyfte ett fraktflygplan från Shanghai på väg mot Seoul. Piloten fick instruktioner om att stiga till 1500 meter, men med 100 meter kvar fick han för sig att de skulle till 1500 fots höjd. Piloten påbörjade då en alltför snabb och kraftig nedstigning. Flygplanet störtade och de fem personer som befann sig ombord omkom. 

Foto: DAVID J. PHILLIP/AP/TT 

Tresteget

Den amerikanske trestegsstjärnan Melvin Lister gick inte vidare till final vid OS 2004. Han blev enligt egen utsago förvirrad när han skulle placera ut sina markeringar inför kvalhoppen. Det måttband som fanns mätte i meter och han fick inte lov att använda sitt eget som mätte i fot. 

Bill Burrau

Mer om: matematik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt