Premium

Konstgjord andning – från järnlungan till respiratorn

Det började med en otymplig låda kopplad till två vanliga dammsugare. I dag används den svenskutvecklade respiratorn på sjukhus över hela världen. Järnlungan och dess ersättare har räddat liv i nästan 100 år, och förändrat vår syn på döden.

Den amerikanske industriforskaren Philip Drinker var ung, ambitiös och helt inriktad på luftföroreningar i fabriker och kraftverk. Att hans uppfinning kom att rädda livet på tiotusentals barn och vuxna under 1900-talets stora polioepidemier var närmast en slump.

Som lektor i industriell ventilation vid Harvard experimenterade han under tidigt 1920-tal med olika tekniker för konstgjord andning. Bland annat placerade han en nedsövd katt, med andningsorganen förlamade av curare, i en lufttät låda kopplad till en manometer. Drinker lyckades hålla djuret vid liv i flera timmar genom att för hand pumpa luft in i och ut ur lådan med en kanyl.

Principen var enkel: det undertryck som skapades i lådan när luften pumpades ut fick kattens bröstkorg att vidgas och luft att dras ner i lungorna. När luft pumpades in i lådan och undertrycket försvann, åstadkoms en konstgjord utandning.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera