Grafik: Så fungerade Newcomens ångmaskin

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Anton Dilber Grafikbild: SCIENCE PHOTO LIBRARY/TT

Den första industriellt användbara ångmaskinen byggdes av Thomas Newcomen år 1712. Newcomens ångmaskin blev dock en övergångsfas då senare maskiner byggde på James Watts konstruktion.

Thomas Newcomens ångmaskin var den första i historien som användes i stor skala för produktiva syften. Den erbjöd ett mer effektivt sätt att pumpa upp vatten i jämförelse med att använda sig av muskelkraft, och anammades därför snabbt av gruvnäringen under 1700-talets första decennier.

Prestandan var kanske inte så imponerande med moderna mått mätt: åtta hästkrafter, tolv slag per minut och en verkningsgrad på någon enstaka procent. Men för gruvägarna var det tillräckligt. Verkningsgraden förbättrades dessutom en aning med tiden, bland annat av James Watt som kom på idén att lägga till en separat kondensor.

 

Det här är ett grafikuppslag från tidingen Teknikhistoria.
Prenumerera på den här. Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Jonas Askergren

Anton Dilber

Mer om: Ångmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt