Galileo Galilei satte solsystemet på plats

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Niklas Dahlin

GRAFIK. Galileo Galilei var den förste som vände sin egentillverkade kikare mot himlavalvet och noterade sina iakttagelser. Det förändrade hans uppfattning av universum och gjorde honom till ovän med katolska kyrkan.

Att spana mot himlavalvet är en uråldrig aktivitet, och de sex närmaste planeterna var kända redan i förhistorien. Men det tog till 1600-talet innan de identifierades som planeter kring en stjärna – ett solsystem.

Galileo Galilei var en av de första som vände kikaren mot skyn och noterade sina iakttagelser och det förändrade också hans uppfattning av universum. Kunskapen om solsystemet ökar med ny forskning och avancerade rymdsonder.

Men fortfarande är mycket okänt. Med ändrade definitioner degraderades Pluto från listan över planeter. I dag räknar vi åtta stycken. Planeternas massa är andelar av jorden.

Det här är grafikuppslag från tidingen Teknikhistoria nummer 9, 2018 . Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Jonas Askergren

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt