Coltrevolvern – en dödlig ikon

2021-05-08 08:00  

TEKNIKHISTORIA. Legender som Jesse James och Doc Holliday bar den, och den ändade Wild Bill Hickoks liv. Den snabbskjutande Coltrevolvern är en av de starkaste symbolerna för vilda västern-eran.

”Gud skapade människorna. Coltrevolvern gjorde dem jämlika.” Så lyder ett gammalt talesätt som brukar tillskrivas Samuel Colt själv.

Han föddes i en välbärgad familj 1814, och var en intelligent men svårhanterlig gosse. Vid 15 års ålder konstruerade han en fungerande galvanisk cell, men året därpå relegerades han från skolan sedan hans pyrotekniska experiment orsakat en eldsvåda.

Hans tidiga vapenexperiment var också farliga: den första revolverprototypen exploderade i handen på honom. Men 1836 kunde Colt patentera ett fungerande enhandsvapen, baserat på revolverprincipen: en roterande trumma med flera projektilkammare, som låser fast en kammare i linje med pipan när hanen spänns.

Idén var inte ny, men det var Colt som kombinerade den med standardisering och serieproduktion.

Läs mer: Han var britternas hemliga vapen mot den tyska krigsmakten

När mexikansk-amerikanska kriget bröt ut 1847, fick Samuel Colt beställning på 1 000 revolvrar från gränsstyrkan Texas Rangers. Förtjänsten blev grundplåt till industrialisering och serietillverkning, vilket pressade priserna.

Det snabbskjutande vapnet blev överkomligt för fattiga nybyggare och andra, som behövde försvara sig i den laglösa västern. Men det blev förstås också populärt bland de laglösa.

Den 36-kalibriga Colt-revolver som sägs ha tillhört banditen Jesse James (1847–1882). Foto: BRIDGEMAN IMAGES/TT

Revolvrarna var effektiva i strid, eftersom de till skillnad från de flesta vapen vid denna tid inte behövde laddas om efter varje skott. Omladdningen var dock fortfarande en omständlig process, eftersom tändhatt, krutladdning och kula laddades separat. Det verkliga genombrottet kom inte förrän enhetspatronen i metall lanserades, strax innan amerikanska inbördeskriget utbröt 1861.

Och nu blomstrade affärerna för Samuel Colt, som inte hade några skrupler mot att sälja vapen till båda sidor. Redan 1862 räknades han till de rikaste i hela USA, men samma år avled han av komplikationer från gikt. Hustrun Elisabeth drev företaget vidare, och allt fler revolvrar utvecklades.

Läs mer: Bluffmakaren bakom den mystiska ”dödsstrålen”

Den mest ikoniska versionen är Colt Single Action Army, även kallad The Peacemaker , som tillverkades i en mängd olika kalibrar och piplängder. Wyatt Earp påstås ha använt en Buntline Special, en spektakulär Peacemakervariant med 30 centimeter lång pipa, i den berömda eldstriden vid O.K. Corral. Hans förtrogne Doc Holliday bar en standardtillverkad Peacemaker – men flamboyant som han var, hade Doc låtit förse den med elfenbenskolv och pärlemorinlägg.

Wild Bill Hickok föredrog den äldre modellen Colt 1851 Navy och bar två stycken, men det var en Single Action Peacemaker som tog hans liv vid pokerbordet i Deadwood 1876.

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria  

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som en extra bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.  

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: teknikhistoria.prenservice.se

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien! 

Gilla Teknikhistoria på Instagram!

Tommy Harnesk

Mer om: Vapen Pistol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt