Forskare kan ha löst torpedmysterium

2017-08-23 20:00  
Grafik: Jonas Askergren, fakta: Niklas Dahlin

TEKNIKHISTORIA. En stor gåta i amerikansk krigshistoria kan vara löst – därför sjönk ubåten HL Hunley.

Ubåten HL Hunley sänkte den 17 februari 1864 unionsfartyget Housatonic genom att avfyra en torped. Det var den första attackubåten någonsin som lyckades sänka ett bepansrat krigsfartyg. Men efter attacken sjönk även Hunley.

År 2000 bärgades ubåten från havets botten. Kvarlevorna av ubåtens åtta besättningsmän återfanns sittande vid sina respektive stationer – utan fysiska skador eller tecken på försök till att ta sig ut.

150 år senare är det alltså fortfarande oklart varför besättningen på HL Hunley avled – till nu.

Nu tror sig forskare ha löst gåtan.

I en färsk studie av Rachel Lance med kollegor vid Duke University, kommer man fram till att besättningen förmodligen dog av att tryckvågen från explosionen som skapade ett större tryck än vad ubåten kunde hantera. Därmed tog besättningsmännens hjärnor och lungor stor skada, vilket ledde till döden.

Läs mer:

Läs mer: H.L. Hunley – världens första attack-ubåt

För att återskapa och mäta explosionen från det svarta krutet som inträffade 1864 så konstruerade Lance tillsammans med kolleger en modell av HL Hunley som man kallades CSS Tiny. Den utsattes sedan för smällar under vatten samtidigt som en mätare i ubåten mätte trycket i kabinen. Datan man fick fram genom experimentet jämfördes sedan mot arkivdata.

Trots att den verkliga smällen sannolikt är underskattad i den nedskalade modellen, så beräknas styrkan i sprängningen vara tillräcklig för att orsaka lung- och hjärntrauma hos besättningen. Författarna menar därför att tryckvågen mot Hunleys skrov och kabin troligen dödade besättningen.

– Hunleys försvinnande har länge stått som ett av de stora mysterierna i amerikansk historia. Att hitta dödsorsaken för besättningen gör att vi äntligen kan säga att mysteriet är löst, säger Rachel Lance.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer