PIONJÄRER

Uppfinnaren tinade upp Sverige –  och startade en grön revolution

Carl Johan Cronstedts insatser ledde fram till att svenska kakelugnar blev en välanvänd och ofta vacker del av inredningen i såväl stugor som slott. Kakelugnsmakaren på bilden arbetade i Göteborg 1919.
Kakelugnarna som Carl Johan Cronstedt konstruerade hade ett system med förlängda rökgångar som höll kvar värmen från elden längre – och värmde kylslagna svenska hem.
Stora tyghuset i Stockholm, som numera inhyser Armémuseum, var en av de byggnader som Carl Johan Cronstedt var hjärnan bakom.
Tekniska museet har bevarat en mängd ritningar och anteckningsböcker från uppfinnaren och arkitekten Cronstedts livsgärning.

På 1700-talet genomgick Sveriges vedeldning vad vi i dag skulle kalla en grön revolution. Så här gick det till när greve Carl Johan Cronstedt tinade upp en frostbiten nation.

1700-talets Sverige kan närmast liknas vid Europas frysfack. En plats med ett oangenämt (och för många syften ogynnsamt) klimat, som låg tämligen isolerad, långt ifrån kontinentens bultande maktcentra. Stormaktstiden hade sedan länge blåst förbi, och landet var hårt prövat av såväl pest som svält i sviterna av Karl XII:s ivriga krigande. Kylan styrde till stor del hur folk levde sina liv även inomhus. 

I hus med flera rum gick bara de som aktivt värmdes upp att vistas i, resten fick stå tomma hela vintrarna. Sveriges anseende hade inte heller förbättrats av att det var i kalla, dragiga Stockholm som självaste René Descartes drabbades av dödlig lunginflammation i februari 1650.

Lösningen kan tyckas uppenbar: I ett land så rikt på skog, var det inte bara att elda mer av den för att höja temperaturen inomhus? Verkligheten var långt ifrån så enkel. Skogen var en dyrbar resurs, som fyllde många syften: tillverkning av allt från båtar till byggnader, samt inte minst att hålla i gång bruken som producerade den extremt lukrativa exportvaran stångjärn.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera