Sandvikens hemliga rakbladsplaner

2013-07-11 08:56  

I slutet av 1920-talet hade Sandvikens Jernverk planer på en storskalig rakbladstillverkning i direkt konkurrens med framför allt Gillette. Planerna var så långt gångna att man tryckt upp förpackningar med varumärket ”Fish and Hook”, hämtat från en av brukets gamla järnstämplar.

Tanken var att exportera stålet som halvfabrikat som sedan slipades vid egna fabriker för att slippa de höga tullarna på färdiga rakblad.

För att inte störa försäljningen av stål till de existerande rakbladstillverkarna hemlighölls planerna så långt som möjligt. Med förevändningen att det rörde sig om ett provsliperi för kvalitetskontroll byggdes en produktionsanläggning för rakblad upp i Sandviken. Den utrustades med allt fler egenkonstruerade automatiska slipmaskiner efter hand, något som fick flera av Sandvikens kunder att ställa besvärande frågor.

Planerna på ett eget rakblad övergavs i början av 1930-talet då Sandviken lyckats få Gillette som stor stålkund. Provsliperiet lades ner och maskinparken såldes till den svenska rakbladstillverkaren Swings fabrik i Gävle.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer