Lidar avslöjade 1,4 km lång maya-ruin i skogen

2020-06-11 13:45  
Bild tagen från luften med lidar-teknik. Foto: T. Inomata

En rad arkeologiska fynd har gjorts tack vare lidar. Nu har en enorm maya-plattform hittats – den äldsta i sitt slag hittills.  

Lidar, ”light detection and ranging”, skickar ut laserpulser. Avståndet till olika objekt avgöras genom att tiden mäts mellan att pulsen skickas och att reflexen registreras. Tekniken har revolutionerat arkeologin genom att det går att göra 3d-kartor av stora områden från luften, och upptäcka strukturer som är dolda av tät vegetation.

Bland exemplen finns mayastaden Tikal i Guatemala och lämningar från khmerriket i Sydostasien. Det senaste lidar-fyndet i raden kommer från Mexiko. Kartläggningen har gjorts av bland andra University of Arizona. Området döpt till Aguada Fénix var tidigare okänt. Ingen visste att en enorm struktur låg dold under marken – än mindre att det var det största och äldsta maya-bygget hittills, Det rapporterar Science News.

Läs mer: Tusen gånger lättare lidar möjliggör självflygande drönare

Det man hittade var en 1 400 meter lång och nära 400 meter bred upphöjd plattform, byggd av lera och jord. Den tros vara avsedd för ceremoniellt bruk och har daterats till mellan år 1000 f.Kr. och 800 f.Kr.

Aguada Fénix omkullkastar den tidigare teorin att mayakulturens storskaliga byggnadsprojekt i södra Mexiko och Centralamerika genomfördes under den så kallade klassiska perioden, från år 250 och fram till 900-talet. I stället tyder detta fynd på att mayakulturen redan långt tidigare byggde storskaliga strukturer.

Forskarnas arbete har publicerats i Nature.

John Edgren

Mer om: Lidar Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer