TEKNIKHISTORIA

Vrålstarkt! Tunga lyft med hållbara stången från Halmstad

I dag är det forna våffeljärnsföretaget från Halmstad världsledande inom tyngdlyftning. Här syns Venezuelas Naryury Pérez tävla i Pan American Games i Chile i oktober 2023.
Äldre tiders tyngdlyftningsutrustning i formen av klot avbildade på Thules Atletklubb i Trelleborg 1898.
En dag år 1957 fick Eleikos verkställande direktör Tyra Johansson en fråga från fabrikschefen: Fick han testa att göra en ny skivstång? Han var tyngdlyftare och less på att stängerna hela tiden gick sönder. Det fick han. På bilden provar Tyra Johansson en del av tyngdlyftningsprylarna från Eleiko-fabriken.
Bland Eleikos tidigaste produkter finns våffeljärn. Mönstret i järnen användes i förminskad form när företaget tog fram en skivstång på 1950-talet.
Sandor Sarkany lettrar en stång i fabriken. Det innebär att mönstret trycks in i metallen med hjälp av trissor.
Tyngdlyftning i Stockholm 1964.
Den tekniska utvecklingen har fortsatt under årens lopp och lett till nya framgångar i styrkesporten. Det har bland annat handlat om härdningsmetoder och ytbehandlingen.
Böjtest och korrigering av skivstångens rakhet.

En ny typ av skivstång revolutionerade tyngdlyftningssporten på 1960-talet. Plötsligt var stängerna så starka att de kunde användas under helt mästerskap, i stället för att böjas och behöva bytas ut. Bakom innovationen stod en våffeljärnsfabrik i Halmstad.

Under VM i tyngdlyftning i Stockholm 1963 var det inte bara den oslagbare sovjeten Jurij Vlasovs världsrekord i tungviktsklassen som det pratades om. Den nya skivstången blev också ett stort samtalsämne.

– Den här stången överlevde ett helt mästerskap. Innan hade stängerna böjts och fått bytas ut under tävlingarna, säger Camilla Schough, produktutvecklare på Eleiko, ett Halmstadsföretag som är intimt förknippat med den tekniska utvecklingen inom tyngdlyftningen.

Skivstången – alltså den stång i vars ändar vikterna hängs – var redan 1963 ett sekelgammalt redskap. Idrottshistorikern Jan Todd har hittat det tidigaste belägget för skivstänger i en 1850-talsillustration av en gymnastiksal i Paris. Det här var i en tid då styrkemän med artistnamn som Louis Apollon och Professor Attila lyfte stenblock och krossade kedjor på cirkusar och teatrar. Ur deras uppvisningar växte tyngdlyftningen som tävlingsform fram och när de första moderna olympiska spelen hölls i Aten 1896 fanns sporten med på programmet.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera