Energi
SVT-Helen rapporterar sin el till Ny Teknik
SVT:s meteorolog Helen Tronstad satsar på solceller på torpet. Hon är en av 447 personer som deltar i Ny Tekniks kartläggning av små elproducenter i Sverige.
Hur klimatsmart är det att ha två bostäder: lägenhet i stan plus torp på landet? Meteorologen Helen Tronstad fick sig en tankeställare när en bekant ställde frågan för några år sedan.
-Jag bestämde mig för att göra torpet hållbart. Det ska inte sätta spår i klimatet, säger hon.
Sedan dess har den lilla stugan fått energifönster och mer isolering. Solfångare på taket ger varmvatten och köpta vindkraftsandelar ger koldioxidfri el. Nästa mål var att försöka att alstra elen själv. Helst med en egen liten vindsnurra. Som meteorolog på SVT vet Helen Tronstad mer än de flesta om väder och vind. Och nog tyckte hon att det blåste rätt friskt på tomten. Men ett års mätningar med en väderstation 10 meter upp på ladutaket gav ett dystert facit. Antalet dagar med mer än 5 meter per sekund är alldeles för få för en vindnurra.
Det fick bli solceller i stället. Sedan i somras sitter tre solpaneler på ladutaket, och härom veckan rapporterade hon in sin produktion till Ny Tekniks kartläggning av små elproducenter. Anläggningen på 720 watt ger cirka 600 kilowattimmar om året. Torpet drar cirka 5 000 kilowattimmar per år, coh för att bli helt självförsörjande skulle de tre solpanelerna behöva utökas till 25.
-Det är en väldigt stor investering. Men jag ser det här som en början, säger Helen Tronstad.
Hennes mål på sikt är att elen även ska räcka till att ladda en elbil. På så vis skulle även resorna till och från torpet bli koldioxifria.
-När det finns elbilar till en rimlig kostnad som klarar 20 mil på en laddning så slår jag till. Jag hoppas att det ska bli verklighet inom fem år.