Fordon

Volvo med på bilbranschens skämslista

Foto: Volvo Cars of North America via AP / TT
Foto: Volvo Cars of North America via AP / TT

Begagnade bilar må vara mer prisvärda än nya, men det gäller inte alla. Det framgår i konsumenttidningen Consumer Reports genomgång. Här är bilarna de anser att du ska undvika.

Publicerad

Amerikanska Consumer Reports listar årligen vilka bilar de anser håller måttet – och vilka som är verkliga problembarn. Och det är en lista som är väl underbyggd. Tidningens tester är rigorösa, och utöver djupgående provkörning så tas även pålitlighet, ägarnöjdhet och säkerhet med i beräkningen.

Att ett etablerat bilmärke kan lyckas göra en bra modell är en sak, men tidningens tester visar att även de bästa tillverkarna har fläckar – och att vissa bilar inte alls håller måttet. Det här blir extra tydligt när bilarna har ett par år på nacken, då bristerna fått tid att ”blomma ut”.

I årets genomgång av bilar som är upp till tio år det 108 modeller som i någon årsmodell hamnar på den föga smickrande listan av bilar som konsumenter bör undvika.

Man bör dock nämna att samtliga biltillverkare har åtminstone någon modell med på skämslistan, men för vissa är det mer besvärande än andra. Ett exempel på detta är att Tesla Model X sedan introduktionen inte ses som en bil att satsa på – detsamma gäller Volvos flaggskepp XC90 som även det av anses vara ett fordon att undvika enligt tidningen.

De tillverkare som har flest plumpar i protokollet är Chevrolet (14) följt av Volkswagen (11) och Ford (10). Här finns listan på samtliga 108 modeller.

Så vad ska man satsa på? Tidningen har lyft fram de bästa i varje klass. Audi A4, BMW X3, Subaru Forester är bilar som har imponerat på experterna på andra sidan Atlanten, bland de som även saluförs på den svenska marknaden.

När det kommer till de bilmärken som Consumer Reports listar som bäst är det en intressant läsning. Topp fem består av idel premiummärken där tyska och asiatiska märken dominerar. För Volvo är det just bristande pålitlighet/kvalitet som drar ner betyget rejält, och märket kommer på en 18:e plats.