Elbilar

VW-koncernen släpper 70 nya elbilar på tio år

Volkswagens powerbank, 'en glimt av framtiden'. Foto: Volkswagen
Volkswagens powerbank, "en glimt av framtiden". Foto: Volkswagen
Foto: Audi
Foto: Audi

De närmaste fem åren kommer Volkswagen-koncernen plöja ned över 30 miljarder euro i sin elektrifiering. Under en tioårsperiod ska man släppa inte mindre än 70 olika elbilar.

Publicerad

Till 2025 ska Volkswagen Groups bilar sänka sitt gemensamma koldioxidavtryck med 30 procent jämfört med 2015. I det längre perspektivet har koncernen som ambition att inom drygt 30 år nolla sina koldioxidutsläpp. Planen är att 40 procent av fordonsflottan ska vara elektrifierad år 2030, och nu går VW ut med att man kommer släppa inte mindre än 70 olika elbilar inom en tioårsperiod – en ökning från tidigare utlovade 50 modeller.

De närmaste fem åren kommer VW-koncernen plöja ned över 30 miljarder euro på omställningen mot en elektrifiering. Först ut bland elbilarna är Audi e-tron följd av Porsche Taycan. Volkswagen ID. blir dock den första bilen som  baseras på nya MEB-plattformen. Med en angiven räckvidd på 60 mil och ett lågt pris ska modellen locka alla förare att hoppa på elektrifieringståget. I ID-familjen ingår crossovern ID. Crozz samt ID. Buzz och ID. Vizzion. Men däremellan kommer Seat el-born och Škoda Vision E.

Sätter upp 400 snabbladdare

Battericellerna ska levereras av LG Chem, SKI, CATL och Samsung. Volkswagen tittar samtidigt på att gå in ekonomiskt i battericellstillverkning  i Europa. Och med blicken riktad mot framtiden anser koncernen att solid state-batterier har en stor potential. För att ytterligare skynda på utvecklingen kommer VW, i samarbete med Ionity, att upprätta 400 snabbladdare längs Europas stora vägar, med en station per 120 km.

Slutligen ska fabrikerna halvera sina koldioxidutsläpp till 2025 jämfört med 2010. Bara konverteringen av en kraftstation i Wolfsburg från kol till gas kommer sänka utsläppen med 1,5 miljoner ton koldioxid per år.

– Målen för Paris-avtalet är vår måttstock. Under de närmaste åren kommer vi systematiskt anpassa produktionen och andra steg i värdekedjan mot koldioxidneutralitet. Det är så vi kommer bidra till att begränsa den globala uppvärmningen, säger dr. Herbert Diess, CEO på Volkswagen AG i ett pressmeddelande.