Fordon

Volvo synas efter VW-bluffen

Volvo V60 hybrid.
Volvo V60 hybrid.

Även Volvo dras nu in i kölvattnet efter Volkswagen-fusket med dieselutsläppen. – Får vi frågor så kommer vi förstås att samarbeta, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars.

Publicerad

Det är Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), den tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, som avser att utöka sin utredning till över 50 bilmodeller som en direkt följd av den stora dieselskandalen.

"KBA har sedan slutet av september undersökt huruvida det sker ytterligare manipulation av utsläpp på marknaden", skriver man i ett uttalande som refererats av brittiska The Guardian.

Bland märken som ska synas finns bland andra BMW, Mercedes, Ford, Nissan, Jaguar Land Rover och Volvo. För Volvos del handlar det om V 60-modellen som är en av de modeller som nu blir föremål för undersökningen.

– Att ett antal bilar ska testas är inget som vi har fått några frågor kring, säger Stefan Elfström.

Hur KBA ska gå till väga är oklart.

– Jag antar att de plockar ut bilar från bilhandlare och testar dem utan biltillverkarens medverkan.

Har Volvo något att frukta inför dessa tester?

– Nej, vi vet ju att våra bilar inte har någon manipulerad mjukvara så som debatten beskriver det och skulle vi få frågor från KBA eller någon annan myndighet så ställer vi upp och samarbetar, säger Stefan Elfström.

Volkswagen har erkänt att man manipulerat mjukvaran i dieselbilarna så att de när de testades gav lägre kväveoxidutsläpp än under riktig körning.

Läs mer:

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!