Karriär

Det här ska du tänka på om du blir varslad

Under finanskrisen 2008–2009 blev väldigt många varslade, men många hittade också nya jobb, och av de som blev varslade blev bara tre av tio arbetslösa i slutändan. Foto: TT
Under finanskrisen 2008–2009 blev väldigt många varslade, men många hittade också nya jobb, och av de som blev varslade blev bara tre av tio arbetslösa i slutändan. Foto: TT

Varslen avlöser varandra i coronakrisen. Här följer några tips för dem som drabbas.

Publicerad

Viktigast att komma ihåg är att ett varsel inte innebär en uppsägning, enligt Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

– Det är en förvarning om att företaget inte kommer att kunna behålla personalen. Det i sig betyder inte att man blir uppsagd.

Även om det inte leder till uppsägning kan det vara bra att planera för att det kan bli så. Skapa en profil som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och skapa en bevakning på nya jobb, tipsar Omid Rahmanian.

Som alltid är det bra vara med i facket och a-kassan, särskilt i tider av stora varsel och osäkerheter. De flesta fackförbund erbjuder nu förhandlingshjälp även för nya medlemmar.

Om du exempelvis har en tillsvidareanställning och chefen säger att det finns så lite jobb att du bara ska jobba extra från och med nu är det bäst att låta bli.

– Det kan innebära att du skriver bort din anställning och byter en fast tjänst mot en extraanställning. Skriv inte på något innan du har pratat med fackorganisationen, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Fundera på framtiden

Hur ska den som är verksam i en bransch som är hårt drabbad av varsel tänka?

– Det är ett bra läge att se över sin professionella profil. De flesta slutar uppdatera sitt cv och personliga brev när de har fått ett jobb, men jag tycker att man ska se det som ett levande dokument, säger Omid Rahmanian.

På Arbetsförmedlingens hemsida finns ett flertal tips och råd på hur man kan vässa sitt cv och verktyg för att hitta nya jobb och utbildningar.

Att skola om sig behöver heller inte vara så krångligt som man tror, menar han.

– Jag rekommenderar att man ändå funderar kring om det är läge att plugga vidare. Jag brukar särskilt tipsa om yrkesutbildningarna då de är kortare, oftast två år, och riktar sig särskilt mot bristyrken.

Behåll lugnet

Det kan kännas lite lugnande att sätta det hela i ett perspektiv.

Under finanskrisen 2008–2009 blev väldigt många varslade, men många hittade också nya jobb, och av de som blev varslade blev bara tre av tio arbetslösa i slutändan, enligt Omid Rahmanian.

– Så det finns hopp om att vi kommer upp på banan ganska snabbt även efter det här. Ha lite "is i magen" även om det känns svårt just nu.

Fakta: Varsel

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

Alla som varslas behöver inte bli uppsagda.

Att bli korttidspermitterad innebär att du fortfarande är anställd, men går ner i arbetstid och lön. Som anställd kan du få upp till 90 procent av din lön. Kostnaden delas då mellan dig, arbetsgivaren och staten. Staten tar 75 procent av kostnaden.

Tips till den som blivit varslad:

– Kolla upp vad som gäller med till exempel uppsägningstid, försäkringar, tjänstepension med mera. Om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats kan du vända dig till ett trygghetsråd för att få information och olika slags stöd.

– Lägg upp en profil här på Arbetsförmedlingen. Du matchas mot arbetsgivare som söker just din kompetens, och arbetsgivare kan hitta och ta kontakt med dig direkt.

– På Arbetsförmedlingens hemsida finns också verktyg och guider som hjälper dig att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning, och få tips om hur du vässar ditt cv, brev och din intervju. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.

Källa: Arbetsförmedlingen