Fordon

Volvo miljardsatsar på samarbete med Uber

Volvo och Uber miljardsatsar på ett samarbete om självkörande bilar. (Bilden är ett montage) Foto: Alamy
Volvo och Uber miljardsatsar på ett samarbete om självkörande bilar. (Bilden är ett montage) Foto: Alamy

Volvo Cars och Uber ska jobba ihop för att utveckla nästa generations självkörande bilar.

Publicerad

Överenskommelsen mellan biltillverkaren Volvo och Silicon Valley-företaget Uber innebär att de tillsammans ska utveckla nya så kallade basbilar. Dessa ska sedan kunna utrustas med den senaste tekniken inom autonom körning.

Basbilarna kommer att tillverkas av Volvo Cars och köps därefter av Uber.

Båda företagen kommer att använda samma basbil i nästa utvecklingssteg när det gäller självkörande bilar. Det innebär att Uber lägger på sitt egenutvecklade autonoma system på Volvos basbil. Samma basbil kommer Volvo att använda i sitt nästa steg, som inkluderar full autonom körning.

Företagen bidrar tillsammans med 300 miljoner dollar till projektet. Båda företagen ser samarbetet som ett långsiktigt industriellt partnerskap, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

– Vi är stolta över att Uber valde oss som samarbetspartner. De är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, i pressmeddelandet.

Den nya basbilen kommer att utvecklas på Volvo Cars SPA-plattform. SPA står för Scalable Platform Architecture och används för att bygga Volvo XC90 och nya Volvo S90 och V90.

SPA förbereddes redan från början för den senaste självkörande biltekniken och för nästa generation av elektrifiering. Det var egenskaperna som gjorde att Uber valde Volvo, enligt biljättens pressmeddelande.

Ubers vd Travis Kalanick nämner dock även säkerheten:

– Volvo är ledande på bilutveckling och bäst-i-klassen när det gäller säkerhet. Genom att kombinera Ubers kompetens med Volvos kommer vi att nå framtiden tillsammans, säger han i pressmeddelandet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om fordon!