Fordon

Erkännandet: Då var världen nära en radioaktiv katastrof

Branden på atomubåten kunde ha slutat i katastrof. Foto: АО 'Центр судоремонта 'Звёздочка'
Branden på atomubåten kunde ha slutat i katastrof. Foto: АО "Центр судоремонта "Звёздочка"

Branden på atomubåten Ekaterinburg kunde ha blivit värre än Tjernobyl. Nu erkänner Rysslands ansvarige minister att det fanns kärnvapenbestyckade missiler och torpeder ombord.

Publicerad

Det är Rysslands biträdande statsminister Dmitri Rogozin som nu erkänner att världen var nära en radioaktiv katastrof – som skulle ha saknat motstycke. Den 29 december 2011 utbröt en brand på atomubåten Ekaterinburg. K-84 låg i torrdocka för underhåll i Murmansk, och branden tros ha orsakats av pågående svetsarbeten.

Det började med att byggnadsställningar av trä fattade eld och sedan fick lågorna även fäste i den ljuddämpande gummibeläggning som täcker skrovet. Enligt miljöorganisationen Bellona pågick släckningsarbetet under 20 timmar. Ubåten sänktes till viss del för att hämma förloppet.

Ekaterinburg är kärnvapenbestyckad, men tidigare har ryska myndigheter hävdat att det inte fanns några vapen ombord. Enligt Popular Mechanics stämmer inte detta. I en intervju med den ryska tidningen Kommersant uppger Dmitri Rogozin att det fanns både interkontinentala missiler och kärnvapenbestyckade torpeder ombord.

Ekaterinburg-branden utbröt nära torpedtuberna

Branden utbröt nära torpedtuberna, och en explosion torde sannolikt ha startat en kedjereaktion där missilernas flytande bränsle hade antänts. Infernot skulle ha släppt ut enorma mängder radioaktivitet och olyckan hade då blivit den värsta hittills – med god potential för att påverka Sverige. Enligt tidigare uppgifter från ryska myndigheter läckte dock ingen radioaktivitet ut.

Ekaterinburg sjösattes 1982. Ubåten är 167,4 meter lång och drivkällan är två kärnreaktorer av typen VM4-SG. Standardbeväpningen är 16 interkontinentala R-29RM-missiler, samt ett dussintal kärnvapenbestyckade och konventionella torpeder/missiler.