Karriär

Framtiden enligt Trello-chefen: Färre mejl och mer distansarbete

Alexia Ohannessian är internationell marknadschef på kommunikationsplattformen Trello. Foto: Jörgen Appelgren
Alexia Ohannessian är internationell marknadschef på kommunikationsplattformen Trello. Foto: Jörgen Appelgren

Digitaliseringen är på väg att förändra arbetsplatsen för alltid. Vi går mot en framtid utan e-post och allt fler jobbar på distans. Det säger Alexia Ohannessian, internationell marknadschef på Trello.

Publicerad

Vår kontinent befinner sig mitt i den digitala transformation som redan har skett i USA. Nu försöker även Europas stora företag bli mindre analoga.

– Det handlar bland annat om hur man arbetar internt. Det vi ser är att digitala verktyg hjälper företagen att bli mer flexibla. De underlättar samarbeten med små externa bolag. Dessutom innebär möjligheten att jobba på distans att det blir lättare att rekrytera och behålla talang, säger Alexia Ohannessian, internationell marknadschef på Trello.

Hennes företag ligger rätt i tiden. Alexia Ohannessian beskriver Trello som ett samarbetsverktyg som förbättrar intern och extern kommunikation. Inspirationen till den webbaserade appen kommer från post it-lappar, men papperet har bytts ut mot listor av kort på en digital anslagstavla.

– Om du vet hur man använder en klisterlapp så förstår du hur Trello fungerar. Systemet är ett bra sätt att visa hur du jobbar. Alla kan se ditt pågående arbete, oavsett var de är – och flödet är lätt att följa. En chef behöver ju inte veta alla detaljer men vill ändå ha koll på att alla jobbar med det de ska, säger hon.

Hur ser Alexia då på framtidens arbetsplats? Hon tror att många teknikföretag kommer följa utvecklingen på Trello, med system som underlättar projekthantering och samarbeten utanför arbetsplatsens traditionella grupperingar. Dessutom har Trello i princip lyckats ersätta mejlkommunikation med chattar och kort. Men för Alexia Ohannessian är en av de stora fördelarna att hon kan jobba var som helst i världen – i hennes fall Rio de Janeiro.

Trello har sitt huvudkontor i New York, men 60 procent arbetar på distans. Då går det inte att pyssla på sin kant. Företaget har en rad strikta principer för transparens. Jobb avhandlas aldrig på mobilen eller mellan fyra ögon. Och vid videokonferenser är alla på skärm, även de som sitter i samma byggnad.

– Visst finns det nackdelar med att inte jobba bredvid sina kolleger, men fördelarna överväger. Ibland är det kämpigt, men det ger också väldigt mycket. Vi har byggt en stark företagskultur. En gång i månaden har vi en videokonferens där vi bara pratar om våra liv i en timme. Vi har allt från sportforum till Small Humans, där man visar bilder på sina barn, säger Alexia Ohannessian.                      

Det här är Trello

Grundat: 2014 (köptes 2017 av Atlassian för nära 3,4 miljarder kronor).

Huvudkontor: New York.

Antal anställda: Cirka 100, varav 60 procent är distansarbetare.

Antal användare: 22 miljoner.

Exempel på kunder: Storbritanniens regering, Unicef och Deutsche Bahn.